”Mici reflecții referitor la ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc şi elefanții de la Ministerul Justiției. Părerea mea şi nu numai, că reforma în justiție trebuie să o începi de la CSM – organul de administrare judecătorească. CSM-ul în componența actuală a fost declarat de Parlamentul RM ca şi organ prin intermediul căruia a fost capturată justiția în Moldova”, susține deputatul socialist Vasile Bolea.
În opinia deputatului, ”această componență a CSM în frunte cu Dorel Musteață a făcut un ”salto mortale”, şi-a schimbat în aer veşmintele şi acum pentru elefanții de la Ministerul Justiției CSM-ul este unul bun, deoarece îi ascultă”.
”Doamnelor care conduc Ministerul Justiției le-aş sugera să se spele de tomat sau de ketchup de care s-au murdărit în timpul jocului de-a reforma justiției”, a îndemnat deputatul.
”Ministra Stamate neglijează Declarația de captivitate a instituțiilor de stat unde şi CSM -ul actual este indicat ca şi instituție capturată.
Presiunile puse pe Adunarea Judecătorilor care vor să ajute guvernarea şi să scoată din captivitate CSM-ul prin alegerea unei alte componențe din rândul judecătorilor mă duce la ideea că ministra Justiției sabotează adevăratele reforme în acest sistem.
Menținând starea de captivitate al CSM-ului şi obținând loialitatea membrilor demişi al organului de administrare judecătorească ministra Justiției vrea să controleze ea cea de-a 3-a putere din stat. Şi pentru a obține acest scop ministra intenționat calcă în picioare independența corpului judecătoresc.
Menținerea stării de captivitate a CSM-ului, presiunile nemaipomenite asupra Adunării judecătorilor, eşecul total al reformei CSJ exprimat prin avizul Comisiei de la Veneția mă face să ajung la concluzia că scopurile declarate a ministrei nu corespund cu intențiile reale”, a mai adăugat Bolea.
În concluzie, socialistul indică:
1. Se încearcă sabotarea reformei reale a justiției de cei care conduc Ministerul Justiției azi;
2. Se încearcă de cei care au preluat conducerea Ministerului Justiției de a submina totalmente justiția din RM și a nu-i face pe judecători cu adevărat independenți în luarea deciziilor;
3. Pentru a obține scopurile de mai sus, se menține în continuare CSM-ul în stare de captivitate , iar asupra Adunării Judecătorilor se exercită presiuni ca ei să nu schimbe vasalii ministrei din organul de administrare judecătorească.