Alte știri

Deputat: Andrei Năstase rămâne în urma trenului, dar încearcă să dea senzația că fuge înaintea locomotivei

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Unii politicieni rămân în urma trenului, dar încearcă să dea senzația că fug înaintea locomotivei. Andrei Năstase ne-a convins, astăzi, din nou de acest lucru”, susține deputatul socialist Radu Mudreac, după conferința liderului PPDA despre irigarea în agricultură.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Năstase a propus astăzi “elaborarea și aplicarea, începând cu anul 2021, a unui program național de utilizare a resurselor acvatice în scopul extinderii irigării terenurilor agricole”.  În context, socialistul menționează că PASRM salută faptul că și PPDA susține propunerile șefului statului, Igor Dodon, care deja au început să se realizeze în practică de ceva timp.

”În scopul sporirii suprafețelor agricole irigate, la propunerea președintelui Igor Dodon, încă în aprilie a fost modificată legea, pentru a permite producătorilor agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor. Tot atunci au fost excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare. Știți de când așteaptă agricultorii acest lucru? De aproape două decenii. Și abia noi am făcut acest pas important în susținerea fermierilor.

Tot la propunerea președintelui Republicii Moldova, săptămâna aceasta Guvernul Chicu a aprobat Regulamentul cu privire la utilizarea apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Și această decizie este foarte așteptată de către producătorii agricoli. Noi venim cu soluții și acțiuni, nu doar cu vorbe deșarte.

În această săptămână, subiectul irigării culturilor agricole a fost discutat și la Comisia specială parlamentară, care a stabilit că Republica Moldova are nevoie de un sistem digitalizat de irigare a terenurilor agricole. Așa cum spuneam, șeful statului, Igor Dodon a insistat anterior pe modernizarea sistemului de irigare, iar Guvernul a anunțat că va aloca bani în 2021 pentru reabilitarea acestui sistem. Evaluarea tehnică a Guvernului arată că sunt necesare cca 135 mil. euro pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova.

În concluzie, socialiștii salută acel consens politic național pe tema irigării terenurilor agricole, la care îndeamnă opoziția. E bine ca și ei să susțină ceea ce a inițiat Igor Dodon, iar Guvernul Chicu a început să pună în practică”, a transmis Mudreac.

loading...

Comments are closed.