Cazul împotriva lui Ilan Șor are un număr foarte mare de neconcordanțe. Numeroase întrebări cu privire la acesta au fost ridicate de experții în drept. În aprilie, la New York a avut loc o conferință juridică, unde un grup de experți americani a criticat rechizitoriul procurorilor moldoveni.
Cazul lui Ilan Șor a fost discutat la Canal 5, în cadrul emisiunii „Puls”. Deputatul Denis Ulanov a clarificat situația pentru telespectatorii moldoveni, mulți dintre care nu cunosc deloc acest proces, fiind informați din surse întâmplătoare sau din presa controlată de Maia Sandu.
Verdictul avocaților americani este următorul: acuzarea se bazează pe suspiciuni și aprecieri ale martorilor. Martorul-cheie a furnizat probe care, în opinia avocaților, nu erau competente.
„Grupul de experți americani a spus foarte clar că în America ar fi imposibil să se emită un verdict de condamnare împotriva unei persoane față de care nu există probe – atât directe, cât și indirecte.
Răstălmăcirea faptelor și blocarea încercărilor de interogare a principalului martor în acest caz este metoda autorităților”, a declarat Denis Ulanov.
Acesta a menționat că verdictul pronunțat de Curtea de Apel Chișinău nu s-a bazat pe probe reale împotriva lui Ilan Șor. În ceea ce privește martorul-cheie în „cazul miliardului”, se știe că un fost angajat al Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, a fugit în SUA. Mărturia sa împotriva lui Ilan Șor a fost cea care a stat la baza acuzațiilor. Dohotaru a declarat, fără dovezi, că au fost folosite fonduri fictive pentru a rambursa un împrumut într-o bancă din Moldova. Acest lucru a permis întocmirea cazului de fraudă.
Echipa de avocați a lui Ilan Șor a insistat ani de zile pentru ca Dohotaru să fie interogat, iar eforturile lor au avut în sfârșit succes. În cadrul unui interogatoriu recent la un tribunal din SUA, nu numai că nu a fost în măsură să își confirme mărturia, dar a declarat că a acționat pe baza presupunerilor sale. Astfel, utilizarea acestui martor ca martor-cheie ar trebui considerată absurdă, iar verdictul Curții Supreme de Justiție ar trebui să fie anulat, a subliniat el la emisiunea Puls.
„Într-un verdict corect, Curtea Supremă de Justiție ar trebui să anuleze sentința și, cel puțin, să întoarcă cazul pentru reexaminare.
În acest caz au ieșit la iveală multe fapte și circumstanțe care nu au fost și nu puteau fi cunoscute în 2014-2015, când a izbucnit scandalul bancar și Ilan Șore a fost pus sub acuzare. Și acum există toate motivele pentru anularea sentinței, absolut totul”, a declarat Denis Ulanov, în direct la Canal 5.
În 2015, Ilan Șor a fost acuzat de activități frauduloase în calitate de președinte al consiliului de administrație al Băncii de Economii. Procuratura moldovenească a declarat că împrumuturi de 5,2 miliarde de lei acordate de bancă unor companii controlate de Ilan Șor nu au fost returnate. Deși există toate documentele care confirmă contrariul.
Povestea cu așa-zisul „miliard furat” nu este altceva decât o încercare a autorităților de a-și justifica propriile gafe și fraude financiare, se menționează în cadrul emisiunii Puls. Momentul cheie a fost transferul Băncii de Economii sub administrare externă. În același timp, statul a impus de fapt un împrumut de urgență băncii.
„A existat o ședință secretă a guvernului, care a decis că, în caz de necesitate, Banca Națională a Moldovei poate oferi astfel de bani fără acordul Guvernului. Ei i-au dat și atât. Înainte de asta, a fost schimbată legislația, toate acestea au fost votate de către membrii guvernului, care astăzi strigă în gura mare: „ Prindeți hoțul!”. Toată lumea a înțeles foarte bine ce făceau și de ce o făceau. Iar acum se prefac că nu au înțeles”, a declarat Ulanov.
Pur și simplu, banii statului au venit la bancă sub formă de sprijin. Dar, în cele din urmă, ajutorul de stat a fost interpretat ca un furt. Ei au ascuns faptul că banca a fost lichidată, activele sale au fost vândute, nu existau garanții și nu avea unde să returneze banii.
„În ultima perioadă, Banca Națională are calitatea de învinuit financiar într-un dosar penal de fraudă bancară, care se judecă la Judecătoria Buiucani pentru câteva episoade împotriva fostului șef al Băncii Naționale, Drăguțanu. Și asta înseamnă că judecătorii la această etapă au recunoscut deja responsabilitatea financiară a Băncii Naționale ca entitate care a fost implicată direct în ceea ce s-a numit ulterior furt bancar”, a declarat Denis Ulanov.
Ilan Șor, care este nevinovat, este gata să transfere 5,2 miliarde de lei în bugetul Republicii Moldova, așa cum a declarat în repetate rânduri. Acesta este un alt subiect care a fost discutat la Canal 5. Banii ar putea fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii, reparația drumurilor și plăți sociale. Cu toate acestea, autoritățile ignoră propunerea lui Șor. La fel cum au ignorat propunerea sa de a aduce investitori serioși în țară.
„Statul spune că răul a fost făcut. Scopul principal al acțiunilor domnului Șor a fost de a acoperi aceste daune fără a se face vinovat de ele. Fără să-și recunoască vina, pentru că nu are ce să recunoască. El nu a furat acești bani”, a subliniat Ulanov.
Reticența statului de a accepta aceste fonduri este un indiciu, s-a menționat în emisiune. Se pare că autoritățile au nevoie de un inamic public, o persoană care să poată fi învinuită de toate problemele. Iar dacă banii vor fi returnați țării, o astfel de persoană nu va mai exista.
„Ilan Șor a declarat: ”Sunt gata să compensez prejudiciul pentru ca dumneavoastră să puteți injecta acești bani în buget.
Acordați-mi dreptul de a recupera în continuare acești bani de la cei care sunt vinovați. Eu voi continua procedurile civile, iar voi continuați cele penale, inclusiv cele împotriva mea – dovediți-mi vinovăția. Dar eu sunt gata să compensez acest prejudiciu, fără să îmi recunosc vinovăția, pentru a reîntregi bugetul de stat cu această sumă. Ce au făcut Banca Națională, președintele, procuratura ca răspuns? Nimic. Unii dintre ei nu au răspuns deloc. Au păstrat tăcerea. Banca Națională a răspuns: mergeți să negociați cu procuratura. Procuratura nu a răspuns nimic. Nici președintele, cred, nu a făcut-o”, a declarat Ulanov.
Autorii furtului miliardului sunt ușor de identificat, a adăugat Denis Ulanov. Cazul se rezolvă în câteva zile. Aceștia se află în mare parte în Moldova. Se pare că, acum 9 ani, ei cunoșteau foarte bine amploarea și mecanismul fraudei. Și trebuie să răspundă pentru asta. În prezent, ei se regăsesc în acest caz doar în calitate de martori, au relatat în cadrul emisiunii „Puls”.
„Procuratura anticorupție susține că a descoperit furtul din bănci”.
Doamna Dragu a spus franc: „E clar acolo. Este o chestiune de 72 de ore”. L-au acuzat pe fostul ministru de Finanțe și pe fostul ministru al Justiției, care au lucrat în guvern în perioada 2014-2015, ca persoane care cel puțin au înțeles perfect totul, au semnat și parafat aceste documente. Și-au dat seama de consecințele și de natura acțiunilor lor. Totuși, aceste persoane nu mai sunt acuzate, ci martori”, a adăugat Denis Ulanov.
Dacă într-adevăr s-ar începe să se aducă acuzații împotriva celor vinovați de cauzarea prejudiciilor, atunci ar ieși la ei înșiși. Acesta este principalul subiect al emisiunii de la Canal 5. Există multe ciudățenii, autorii furtului sunt ușor de identificat, dar statul nu face acest lucru. Acuzațiile împotriva lui Ilan Șor se bazează pe declarația unui martor care nu este chiar un martor. Șor însuși este gata să dea statului peste 5 miliarde de lei fără a fi vinovat, dar această propunere este ignorată. Cazul de mare importanță se prelungește ani de zile în loc să i se pună capăt.