Deputat: Fundația Open Dialog s-a discreditat după ce l-a susținut pe Veaceslav Platon și Muhtar Ablyazov

ludmila kozlovska, lobby pas, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, alexandru machedon, natalia morari, ludmila kozlovska, agenti servicii secrete ruse, agenti fsb moldova

Fundaţia Open Dialog s-a discreditat, din cauza că a protejat persoane cu o reputaţie dubioasă, precum raiderul nr.1 din CSI Veaceslav Platon şi oligarhul kazah Muhtar Abliazov, ambii fiind condamnaţi penal. Mai mult, europarlamentarul Ana Fotyga încă anul trecut a declarat public că renunță să mai colaboreze cu această organizaţie. Despre asta a vorbit preşedintele comisiei de anchetă a Parlamentului, deputatul Igor Vremea, invitat, aseară, la emisiunea „În centrul atenţiei” de la Publika TV.

„Când doamna Fotyga a aflat detalii despre finanţarea activităţii acestei fundaţii, ea a anunţat pe blogul său, dar şi într-o scrisoare deschisă, că nu va mai colabora cu această fundaţie„, a spus Igor Vremea, deputat, preşedintele comisiei de anchetă, transmite Publika.md

„Maia Sandu spunea că a fost chemată la Bruxelles de eurodeputaţi, călătoria a fost achitată de această fundaţie, la rugămintea eurodeputaţilor. Acum acest argument nu mai este valabil. Un politician când se ciocneşte cu surse financiare dubioase, refuză acest lucru”, a spus Andrei Andrievschi, analist politic.

În cadrul emisiunii, Igor Vremea a mai oferit detalii despre colaborarea Organizaţiei Open Dialog cu Muhtar Abliazov, condamnat pentru furtul de miliarde de dolari dintr-o bancă ce îşi are filialele în Kazahstan, Ucraina şi Rusia.

Dosarul „Open Dialog” a apărut în public în urma cazului Abliazov care a fost cercetat şi condamnat în Kazahstan. De asemenea, în Ucraina este pornit un dosar penal împotriva lui. Când el a fost condamnat în Marea Britanie, fundaţia a fost pusă într-o situaţie proastă. Astfel, a fost scoasă la iveală esenţa activităţii acestei organizaţii„, a spus Igor Vremea, deputat, preşedintele comisiei de anchetă.

Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre scopurile care şi le-ar fi pus Maia Sandu şi Andrei Năstase în urma colaborării cu Open Dialog.

Scopul acestei fundaţii era destabilizarea situaţiei. Chiar şi Kozlovska a scris pe pagina ei de Facebook că printre reuşitele organizaţiei este suspendarea asistenţei financiare. Asta era şi scopul lor, dar şi scopul lui Andrei Năstase şi Maia Sandu„, a declarat Andrei Andrievschi, analist politic.

Raportul comisiei de anchetă privind activitatea Open Dialog a fost publicat pe site-ul Parlamentului, săptămâna trecută.

De asemenea, președintele fundaţiei, Ludmila Kozlovska, a fost citată la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Aceasta urmează să fie audiată în data de 27 decembrie într-un dosar penal cu mai multe capete de acuzare, printre care spălare de bani, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice.

Total
0
Shares
Total
0
Share