Fundaţia Open Dialog s-a discreditat, din cauza că a protejat persoane cu o reputaţie dubioasă, precum raiderul nr.1 din CSI Veaceslav Platon şi oligarhul kazah Muhtar Abliazov, ambii fiind condamnaţi penal. Mai mult, europarlamentarul Ana Fotyga încă anul trecut a declarat public că renunță să mai colaboreze cu această organizaţie. Despre asta a vorbit preşedintele comisiei de anchetă a Parlamentului, deputatul Igor Vremea, invitat, aseară, la emisiunea „În centrul atenţiei” de la Publika TV.
„Când doamna Fotyga a aflat detalii despre finanţarea activităţii acestei fundaţii, ea a anunţat pe blogul său, dar şi într-o scrisoare deschisă, că nu va mai colabora cu această fundaţie„, a spus Igor Vremea, deputat, preşedintele comisiei de anchetă, transmite Publika.md
„Maia Sandu spunea că a fost chemată la Bruxelles de eurodeputaţi, călătoria a fost achitată de această fundaţie, la rugămintea eurodeputaţilor. Acum acest argument nu mai este valabil. Un politician când se ciocneşte cu surse financiare dubioase, refuză acest lucru”, a spus Andrei Andrievschi, analist politic.
În cadrul emisiunii, Igor Vremea a mai oferit detalii despre colaborarea Organizaţiei Open Dialog cu Muhtar Abliazov, condamnat pentru furtul de miliarde de dolari dintr-o bancă ce îşi are filialele în Kazahstan, Ucraina şi Rusia.
„Dosarul „Open Dialog” a apărut în public în urma cazului Abliazov care a fost cercetat şi condamnat în Kazahstan. De asemenea, în Ucraina este pornit un dosar penal împotriva lui. Când el a fost condamnat în Marea Britanie, fundaţia a fost pusă într-o situaţie proastă. Astfel, a fost scoasă la iveală esenţa activităţii acestei organizaţii„, a spus Igor Vremea, deputat, preşedintele comisiei de anchetă.
Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre scopurile care şi le-ar fi pus Maia Sandu şi Andrei Năstase în urma colaborării cu Open Dialog.
„Scopul acestei fundaţii era destabilizarea situaţiei. Chiar şi Kozlovska a scris pe pagina ei de Facebook că printre reuşitele organizaţiei este suspendarea asistenţei financiare. Asta era şi scopul lor, dar şi scopul lui Andrei Năstase şi Maia Sandu„, a declarat Andrei Andrievschi, analist politic.
Raportul comisiei de anchetă privind activitatea Open Dialog a fost publicat pe site-ul Parlamentului, săptămâna trecută.
De asemenea, președintele fundaţiei, Ludmila Kozlovska, a fost citată la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Aceasta urmează să fie audiată în data de 27 decembrie într-un dosar penal cu mai multe capete de acuzare, printre care spălare de bani, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice.