Deputat: “În Republica Moldova a fost creată o rețea de ONG-uri, numită “Rețeaua Soros”, care este folosită drept instrument de dirijare externă a țării”

În Republica Moldova a fost creată o rețea de ONG-uri, numită “Rețeaua Soros”, care este folosită drept instrument de dirijare externă a țării. Aceste ONG-uri au bugete de la 100 de mii de euro până la 2,3 milioane de euro anual și au acces la media, ambasade, structurile puterii, la diverse organizații politice internaționale, sunt incluse în rețele internaționale de ONG-uri, sunt fondatoare ale unor posturi TV și a altor mijloace media, cu partidele de dreapta, transmite Telegraph.md, cu referire la Politics.md

Informația este prezentată în lucrarea ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”, al cărui autor este deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

Autorul prezintă și un top al ONG-urilor finanțate de Fundația Soros. Cea mai mare sumă alocată de fundație, între anii 2009-2018, care depășește suma de 3,5 milioane de dolari a fost acordată AO Keystone Human Servicies International.

Aproape 1 milion de dolari a primit în această perioadă Asociația Presei Independente, al cărui coordonator este Petru Macovei. Expert Group a beneficiat de peste 748 de mii de dolari, iar Institutul de Politici Publice – peste 684 de mii de dolari.

În lista organizațiilor care a primit o finanțare impunătoare din partea Soros se află și Asociația ADEPT, coordonată de expertul Igor Boțan, autor a mai multor emisiuni la TV8. Boțan a primit în acești ani doar din partea Fundației Soros – peste 665 de mii de dolari.

Cu câte 470 de mii de dolari au fost finanțate de Soros Promo LEX și Asociația Presei Electronice.

Printre ONG cu finanțare exorbitantă din partea Fundației Soros este și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) care, între anii 2009-2018, a primit de aproape 272 de mii de dolari. Președintele CRJ este Vlad Gribincea, cumnatul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

O altă organizație neguvernamentală cu un buget gras primit din partea Fundației Soros este Centrul pentru Investigații Jurnalistice. Acest ONG a primit în zece ani aproape 391 de mii de dolari.

Ion Chicu le-a cerut companiilor care repară drumurilor în raionul Glodeni să mobilizeze echipe suplimentare

 

Total
0
Shares
Total
0
Share