Deputat italian: Legea moldovenească privind votul prin corespondență încalcă dreptul universal la vot prin excluderea multor moldoveni din străinătate

Naike Gruppioni, deputat în Parlamentul italian și vicepreședintele Fundației Italia-SUA, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua lege moldovenească, care îi lipsește pe moldovenii din Italia și din alte țări de posibilitatea de a vota prin corespondență la viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă din Moldova. Despre aceasta anunță publicația EU Reporter.

Într-o solicitare adresată ministrului italian de Externe, deputatul susține că legea aprobată de guvernul moldovean “încalcă principiul universalității și egalității votului, excluzând mulți moldoveni din străinătate, în special 140.000 de persoane din Italia, unde locuiesc 80% din cetățenii moldoveni din UE”.

Pe 1 martie 2024, guvernul moldovean a adoptat o nouă lege privind votul prin corespondență în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale. Documentul este limitat la câteva țări, excluzând mulți dintre cei aproximativ 1,2 milioane de moldoveni din străinătate.

În cererea sa, Gruppioni atrage atenția că constituționalitatea legii și conformitatea acesteia cu standardele electorale internaționale sunt o preocupare pentru mass-media, societatea civilă și opoziția din Moldova. De asemenea, deputatul italian a menționat că guvernul moldovean a retras licențele mai multor canale de televiziune fără o supraveghere adecvată, punând la îndoială credibilitatea instituțiilor democratice din țară.

Problema a devenit stringentă din cauza că Moldova este acum un candidat la aderarea la UE. După cum scrie Naike Gruppioni în ancheta sa: “Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor oficiale privind aderarea republicii la UE, dar a remarcat că Moldova are încă nevoie de reforme semnificative, inclusiv în domeniul administrației publice și al democratizării.”

Întrebările doamnei Gruppioni adresate ministrului italian de externe:

1. Se va angaja guvernul italian alături de autoritățile moldovene și de instituțiile europene pentru a promova un sistem de vot nediscriminatoriu și universal?

2. Autoritățile moldovene au consultat Italia cu privire la această lege?

3. Care este poziția Italiei cu privire la intenția Moldovei de a limita votul prin corespondență la Statele Unite și Canada, excluzând rezidenții europeni?

4. Având în vedere că 12 canale de televiziune din Moldova, în prezent, nu au licență din cauza unor decizii guvernamentale criticate de organizații internaționale pentru lipsa de supraveghere juridică, va solicita guvernul o poziție a UE cu privire la chestiunile, care vizează drepturile democratice din Moldova?

Un răspuns oficial din partea Ministerului italian de Externe este așteptat în următoarele săptămâni.

Total
0
Shares
Total
0
Share