Deputații au aprobat noi modificări la bugetul de stat

Indicatorii bugetari pentru anul curent la capitolele venituri, cheltuieli și deficit urmează a fi modificați. Deputații au votat în prima lectură, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.

Ajustarea indicatorilor bugetari are loc ca urmare a prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat în primele 5 luni ale anului curent. Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli mai prioritare și o creștere a deficitului bugetar. Astfel, urmează a fi stabilit bugetul de stat pe anul curent la partea de venituri suma de 65 830,5 milioane de lei, la partea de cheltuieli – suma de 82 608,3,0 milioane de lei, iar deficitul – la nivel de 16 777,8 milioane de lei.

Se prevăd alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Mai exact, sunt incluse majorări de alocații pentru fondul rutier, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale; pentru Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice în vederea acordării compensațiilor la energie; alocații pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat; alocații pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive la nivel local.

Documentul va fi propus plenului Parlamentului spre examinare și adoptare în lectura a doua.

Total
0
Shares
Total
0
Share