Deputații au votat pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Proiectul de lege a fost votat de 57 de deputați, în a doua lectură. La propunerea Zinaidei Greceanîi, după redactarea proiectului, acesta să fie votat în lectură finală în sesiunea extraordinară a Parlamentului. Totodată, a fost micșorat și pragul electoral până la 5%.
Modificările legislative mai vizează îmbunătățirea sistemului electoral proporțional, care a existat până în 2017, legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare și transparente la întocmirea listelor de candidați.
Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate.
A fost exclusă și prevederea care interzicea agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior.
Au fost excluse din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. Totodată, pașaportul cetățeanului Republicii Moldova a cărui termen de valabilitate a expirat va putea fi întrebuințat pentru exercitarea dreptului de vot.
Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral, 2% – pentru un candidat independent.
De menționat că proiectul sistemului electoral mixt, a fost lobat și propus tot de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.