Politic

Deputații au votat în prima lectură înăsprirea sancțiunilor pentru administratorii proceselor de insolvabilitate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații au aprobat, în prima lectură, un PROIECT de lege, care are scopul de a perfecționa prevederile în materia răspunderii disciplinare a administratorilor autorizați. Potrivit autorilor, inițiativa legislativă este necesară, întrucât, în prezent, legislația din domeniu are diverse lacune, care aduc prejudicii economiei naționale și bugetului de stat.

Printre principalele prevederi ale documentului figurează extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați. De asemenea, proiectul prevede uniformizarea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor. Astfel, sancțiunile vor putea fi aplicate în termen de 3 ani de la data săvârșirii tuturor abaterilor disciplinare.

Totodată, se propune o formulare mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați și extinderea cercului de sancțiuni disciplinare, care pot fi aplicate. Astfel, ar putea fi inclusă suspendarea de până la un an sau retragerea licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Justiției, doar în perioada 12 octombrie – 11 martie 2022 au fost înregistrate peste 200 de plângeri și petiții cu privire la activitatea profesională a administratorilor autorizați.

În prima lectură, proiectul a fost susținut cu votul a 76 de deputați.

loading...

Comments are closed.