Deputații BCS au cerut guvernului să achite restanțele salariale pentru profesorii din raioanele țării

Deputații fracțiunii blocului Comuniștilor și Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că guvernarea nu a achitat salariile cadrelor didactice încă din luna august. De asemenea, există riscul ca autoritățile să închidă mai multe școli.

Petru Burduja, deputat BCS, vicepreședinte al comisiei economie, buget și finanțe, a menționat că mai mulți pedagogi care activează în instituțiile de învățământ din țară nu au primit salariile din luna august, iar suma acumulată pentru datoriile salariale este de peste 69 milioane de lei.

„Această sumă include datoriile pentru lunile august-octombrie”, a subliniat deputatul și a solicitat guvernului să aloce suma necesară de bani, pentru achitarea restanțelor salariale pentru angajații școlilor respective.

Petru Burduja a declarat că suma datoriilor ar putea fi cu mult mai mare, ținând cont că Ministerul Finanțelor nu a prezintat o informație clară în acest sens. Socialistul consideră că aceasta ar fi intenția guvernanților de dreapta de a închide mai multe instituții de învățământ din țară.

„Oamenii se întreabă pe bună dreptate de ce pentru cheltuielile Președinției au fost găsite, fără nicio problemă, 2,1 milioane de lei, iar pentru o educație bună a copiilor noștri nu se găsesc sursele necesare”, a declarat Burduja.

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, a menționat că în raion există trei școli care se confruntă cu insuficiența finanțării, iar deficitul bugetar al gimnaziului din satul Iordanovca este de 369 mii lei. Piotr Pușcari a declarat că Consiliul raional a decis să solicite ajutor guvernului, deoarece Consiliul raional nu dispune de fonduri.

Irina Lozovan, deputat al fracțiunii BCS, a comunicat că deficitul bugetar a 10 instituții de învățământ din raionul Ocnița este de circa 2 milioane de lei. Totodată, 17 instituții de învățământ din raionul Dondușeni nu au suficiente finanțe pentru a achita salariile în sumă de peste 3 milioane de lei.

„Sunt foarte mulți bani”, a menționat deputatul. Am o întrebare: de ce în aceste așa-numite “vremuri bune” interesele copiilor și ale sistemului educațional nu sunt puse în prim plan? Și când vor fi achitate salariile profesorilor?”.

Total
0
Shares
Total
0
Share