Deputații BCS: Bugetul anului 2024 va fi un buget al frigiderului gol

Bugetul anului 2024 va fi unul al sărăciei, iar în executarea acestuia autoritățile mizează doar pe împrumuturi externe, au declarat astăzi la un briefing, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. De cealaltă parte, reprezentanții comisiei parlamentare de profil susțin că bugetul pentru anul viitor este unul echilibrat, scrie Radio Moldova

Statul va continua să se împrumute pe plan intern și extern, susțin deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Potrivit acestora, autoritățile vor întoarce sume record din împrumuturi și vor încasa taxe și impozite mai mari. Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco a precizat că anul viitor va fi redusă și finanțarea unor domenii importante pentru societate.

„În proiectul bugetului pentru anul 2024 se preconizează minus 51 de milioane de lei în domeniul asigurării cu spațiu locativ. Tinerii specialiști nu vor mai avea motive serioase să rămână în țară. Bugetul anului viitor va fi un buget al sărăciei, un buget la frigiderului gol, care va reflecta un consum mai mic de pâine, carne, pește, produse lactate”.

Bugetul pentru 2024 este unul echilibrat și corespunde necesităților, a declarat pentru Radio Moldova, președintele Comisiei parlamentare de profil, Radu Marian. Oficialul a amintit despre majorarea salariului profesorilor, indemnizației unice la nașterea copiilor, dar și alte acțiuni anunțate pentru susținerea antreprenorilor.

„Dacă asta pentru ei e bugetul sărăciei, îmi pare rău. Sunt niște declarații care nu au substrat de adevăr. Deficitul bugetar, apropo, se reduce de la 6% la 4,5% din PIB, iar nivelul datoriei noastre externe este la 35%, care este mult sub ceea ce se întâmplă în țările din regiune. De exemplu, în România e vreo 50%. Avem și un buget care, dimpotrivă, reduce deficitul bugetar și menține datoria externă la niveluri mai mult decât rezonabile”.

Amintim că proiectul legii bugetului de stat pentru 2024 a fost aprobat săptămâna trecută de cabinetul de miniștri. Astăzi, inițiativa legislativă a fost examinată de comisia parlamentară de profil, după care va fi aprobat de Parlament.

Total
0
Shares
Total
0
Share