Deputații din PSRM vor o lege care să facă limba rusă ca limbă de comunicare între națiuni

deputati psrm, vlad batrancea, limba rusa in moldova decizia curtii constitutionale limba rusa, limba rusa constitutie, limbi oficiale in moldova

Deputații PSRM vor o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM, care să ofere limbii ruse statutul de „limbă de comunicare între națiuni”. De asemenea, socialiștii vor ca noua lege să prevadă că limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească.

Potrivit socialiștilor, adoptarea acestei legi este „unicul scenariu posibil pentru asigurarea și fortificarea poporului multinațional moldovenesc”.scrie Moldova.org.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că este creat un grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege dat și înregistrarea sa în Parlament.

Inițiativa a fost anunțată după ce ieri Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al actualei Legi cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

„Decizia scandaloasă a Curții Constituționale din Moldova, prin care, Legea cu privire funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată ”învechită”, a creat o nouă circumstanță-periculoasă cu privire la pacea civilă  și stabilitatea social-politică din țara noastră”, se arată în declarația PSRM.

Moldova.org mai notează că socialiștii au argumentat că proclamarea actualei legi drept „învechite”, rezumă că, în Republica Moldova relațiile interetnice și lingvistice nu sunt reglementate de nici o lege. „La rândul său, acest lucru duce la apariția unui șir de conflicte periculoase cu tentă interetnică, care poate cuprinde întregi regiuni ale țării noastre”, ai mai spus socialiștii.

Reamintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pronunţat hotărârea privind statutul limbii de stat în Constituţia ţării. Astfel, limba română a fost declarată limbă de stat, după ce, timp de 19 ani, aceasta a fost „limba moldovenească“.  Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română a devenit limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta era termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Ieri, Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit Înaltei Curți, pe de o parte, nu dispozițiile sale produc efecte, ci dispozițiile legilor speciale ulterioare. Pe de altă parte, comunitatea din Republica Moldova trăiește într-un alt stat, unul nou, de drept, democratic și independent, în care rațiunile de moment ale Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite nu-și mai au rostul.

Curtea a subliniat că efectele declarării desuetudinii unei legi echivalează cu abrogarea acesteia.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share