Politic

Deputații lui Șor au revenit la inițiativa privind alegerea procurorului general de către popor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații din Partidul politic Șor au revenit la inițiativa legislativă, prezentată încă în 2019, care prevede alegerea procurorului general de către popor. Potrivit lor, Procuratura, care este o instituție cheie în înfăptuirea justiției, trebuie să se ghideze exclusiv de buchea legii și să se subordoneze cetățenilor și statului de drept, nu politicienilor. Într-o conferință de presă, deputata Marina Tauber a declarat că anume locuitorii Republicii Moldova trebuie să decidă cine să fie procuror general. Potrivit parlamentarei, doar în așa fel această funcție și această instituție poate să devină apolitică, transmite IPN.

„Din păcate, zilele acestea asistăm la mai multe evenimente care au tentă politică, și nu juridică. Ca să nu dăm posibilitate pentru mai multe interpretări și ca deciziile în Procuratura Generală și în alte domenii și instituții, mai ales în justiție, să nu fie luate de politicieni, trebuie, în mod obligatoriu, să luăm această decizie importantă”, a declarat parlamentara. Potrivit ei, scandalul creat în jurul suspendării din funcție și, apoi, reținerii procurorului general afectează grav imaginea Republicii Moldova pe plan intern și extern, sporind și mai mult neîncrederea în justiție și în procesele democratice. Deputata spune că, atât timp cât politicienii vor controla Procuratura, reformele în domeniul justiției sunt zădarnice.

„Pentru a rupe acest cer vicios și pentru a le reda oamenilor încrederea în instituția Procuraturii, singura soluție corectă și eficientă este ca procurorul general să nu mai fie ales de politicieni și de oameni ai sistemului, ci direct, de către toți cetățenii. Oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când se decide cine este cel care le va face dreptate”, a mai spus Marina Tauber.

În 2019, pentru inițiativa în cauză au semnat 25 de deputați. Fracțiunea propune crearea unui grup de lucru, format din parlamentari, dar și din experți, care să se exprime pe marginea proiectului înaintat.

loading...

Comments are closed.