Politic

Deputații lui Șor s-au adresat Curții Constituționale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „ȘOR” au depus la Curtea Constituțională un punct de vedere în contextul sesizării președintelui Republicii Moldova privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, în care acordă atenția Înalte Curți că pentru dizolvarea legislativului nu există temeiuri juridice. Iar prin blocajul impus și formalismul dialogului purtat cu actorii politici, șeful statului urmărește să-și subordoneze în întregime puterea în stat.

Semnatarii demersului atrag atenția Curții Constituționale că Parlamentul este funcțional și lucrativ, iar din 11 februarie 2021, în legislativ funcționează o majoritate absolută formalizată care a propus candidați pentru funcția de premier, conform cadrului legal și termenele stabilite.

În document se menționează că deputații din majoritatea parlamentară au dat dovadă de respect față de instituția prezidențială și au manifestat deschidere pentru identificarea soluțiilor de depășire a crizei guvernamentale și învestirea unui Guvern plenipotențiar. Acest fapt, însă, a fost respins nejustificat de către președintele țării.

Situația de blocaj nu îi poate fi imputat Parlamentului, deoarece forul legislativ a depus efort maxim pentru identificarea soluțiilor viabile de depășire a crizei guvernamentale și de a convinge instituția prezidențială să-și îndeplinească atribuțiile funcționale, se arată în documentul depus la Curtea Constituțională.

Semnatarii demersului constată că șeful statului a mimat dialogul cu fracțiunile parlamentare și s-a limitat la declarații politice, nepunându-și drept scop real găsirea soluțiilor viabile pentru rezolvarea conflictului între instituțiile statului.

În demersul adresat Curții Constituționale, deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova” mai constată că președintele Republicii Moldova a eșuat lamentabil în obligația sa constituțională de a fi un arbitru echidistant și un mediator între puteri în această criză guvernamentală. Șeful statului s-a poziționat într-o tentativă evidentă de subordonare totală a puterilor în stat, se mai arată în demersul deputaților Partidului „ȘOR” și Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, depus la Curtea Constituțională.

loading...

Comments are closed.