Deputații PAS au prelungit starea de urgență

La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 7 octombrie. Necesitatea acestei hotărâri a fost determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Prezentând proiectul de hotărâre de la tribuna centrală a Parlamentului, Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că starea de urgență reprezintă un instrument necesar pentru a proteja oamenii și economia națională în această perioada dificilă pentru Moldova, regiune și întreaga lume.

Potrivit HOTĂRÂRII, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar de pe 8 august – cu încă 60 de zile. În această perioadă, acțiunile Guvernului și ale CSE nu au depășit limitele mandatului atribuit de către Parlament. Guvernul și Comisia au acționat într-un mod transparent, derogările de la cadrul legal fiind proporționale și necesare pentru gestionarea și depășirea situației de urgență, se menționează în nota Guvernului.

Total
0
Shares
Total
0
Share