Alte știri

VIDEO. Deputații și membrii Partidului Liberal depun flori cu ocazia împlinirii 77 de ani de la Ocupația sovietică a Basarabiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membrii Partidului Liberal au depus astăzi flori la monumentul dedicat ocupației sovietice din centrul capitalei. Anume Mihai Ghimpu, când ocupa funcția de Președinte interimar al Republicii Moldova, a declarat ziua de 28 iunie 1940, Zi a ocupației sovietice.

„Acum 7 ani am emis decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 Zi a ocupaţiei sovietice. Cu părere de rău, acest decret a fost în vigoare doar 16 zile din cauza deciziei Curții Constituționale care prin decizia sa l-a declarat neconstituțional. De asemenea, art. 8. prevederea ca Federaţia Rusă, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. Decretul cu privire la ocupație, decretul cu privire la desecretizarea arhivelor KGB, decretul cu privire la elaborarea noii constituții (limba română, neutralitatea etc.), decretul privind constituirea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM etc. Dar tu, tovarășe PREȘ, nu faci altceva, decât, plimbându-te pe banii poporului, să ne faci de rușine în toată lumea!”, se spune în mesajul Președintelui PL, Mihai Ghimpu.

Pe 28 iunie 1940 trupele sovietice au intrat pe teritoriul dintre Prut și Nistru, atunci parte a României, punând astfel în aplicare prevederea secretă a Pactul Molotov-Ribbentrop. Aceasta zi este considerată drept începutul ocupației sovietice. Totuși, comuniști, socialiști și alți politicieni pro-ruși, inclusiv președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, sunt de părerea că atunci rusii i-ar fi eliberat pe locuitorii Basarabiei de sub ocupația românilor.

loading...

Write A Comment