Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba despre fracțiunea PSRM: 33 de incompetenți cu imunitate!

Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba despre fracțiunea PSRM, socialistii 33 de incompetenți cu imunitate, alianta acum psrm, socialistii dodon, maia sandu dodon, blocul acum psrm, dumitru alaiba vlad filat, 

Imunitatea parlamentară e așa o chestie că de la prostie nu te scapă. Poți să ai și porție dublă.

Astăzi stimatul nostru Parlament a decis să se apuce de lucru. Și a respins proiectul de lege privind eliminarea ștampilei. 33 voturi pro, 33 voturi contra. De ce doar 66 deputați umblă la ședințe și unde sunt restul – nu am idee. O fi ocupați cu alte chestii mai importante.

Să le luăm pe puncte:

Bunele practici internaționale, care ne oferă o mulțime de exemple de țări NORMALE unde un antreprenor demult nu mai este obligat să își cumpere ștampilă (dacă vrea – cumpără, dacă nu – nu). Nu cred că există în UE mai mul de 2 țări unde acest instrument rudimentar mai este obligatoriu. Incompetenții din Parlament au ignorat acest argument. Dacă eliminam ștampila și simplificam încă puțin procedura de înregistrare a afacerii, eram lejer în top 10 mondial la deschiderea afacerii în următorul Doing Business. Da ce, trebuie cuiva?

Costurile nejustificate pe care le suportă antreprenorii nu contează pentru 33 de incompetenți cu mandat de deputat. La moment costul ștampilei este de aproximativ 30% din costul total de deschidere a unei companii. Da, stimați deputați, există oameni în țara asta pentru care 300-400 de lei sunt bani pe care ar prefera să nu îi arunce în vânt și să îi economisească. Nu toți au acces la venituri ca ale voastre. Rușine nu vă este, măcar uneori?

Cu pseudoargumentele privind securitatea să ne mai lăsați. Nu mai sunt toți idioți. Preluări de afaceri, falsificări de acte, înșelăciuni care se soldează cu prejudicii financiare pentru antreprenorii cinstiți, se întâmplă regulat în Moldova, chiar de avem ștampila asta blestemată. În Estonia ștampilă nu este. Nu există nici așa abuzuri. Poate vă vine mintea la cap că nu mai oferă ștampila nici un mic procent de extra securitate. E un argument mincinos pe care îl folosiți știind bine că e un argument mincinos.

Reprezentanții mediului de afaceri din țara noastră susțin în unanimitate această inițiativă. Proiectul respins azi de Parlament a fost scris nu de amatori, ci de oameni profesioniști. La aceeași masă au stat oameni din instituții și oameni din sectorul privat și au elaborat un proiect de lege pur și simplu bun și necesar. De asemenea, fiind un proiect de lege sub care a semnat Guvernul, aceasta este și poziția unui ditamai aparat administrativ care s-a expus și a decis – e bine pentru antreprenori să le economisim niște bani.

Efectele votării acestui proiect, deci, ar fi fost absolut benefice pentru antreprenori. Dacă tot nu prea faceți nimic în afară să vă certați, dacă tot nu reparați sistemul bancar ca să aibă de unde se finanța cu credite accesibile, măcar ajutați-i să își economisească puținul pe care îl fac prin iată așa inițiative. De aici le economisiți câteva milioane pe an, de acolo câteva milioane. Și oamenii vor simți încetul cu încetul. Din reducerea birocrației cu care se ciocnesc în fiecare zi și pentru care plătesc tot ei, nu voi. Voi doar o impuneți prostimii, după care aveți telefoanele șefilor ca să puteți să o ocoliți când aveți tot voi nevoie de ceva.

Venitul obținut din vânzarea ștampilelor, știți bine, nu vine în bugetul de stat. Vin la iată aceste 15 companii veniturile (click aici). A, vă enervează transparența? Sper! Estimarea mea – e vorba de o cifră de afaceri de vreo 10 milioane de lei anual suptă din oamenii simpli pentru un business privat, protejat de licențe (nu toți au accesul deci să intre în acest business) pe care azi l-ați protejat de un potențial pericol. 10 milioane, desigur, nu se compară cu miliardul. Dar oricum îs bani. Rușine nu vă este, măcar din când în când?

La proiectul ăsta în secretariat am lucrat în total vreun an. Noi împreună cu mai multe instituții (care nu prea erau nici ele în favoare – o fi ajuns băieții la concluzia că va fi cel mai simplu de distrus proiectul în Parlament). Ședințe peste ședințe peste ședințe. Constructiv, răbdător, politicos (nu, eu nu din tot ce facem noi fac scandal așa cum am făcut cu deschiderea numelor fondatorilor). Noi suntem plătiți din banii donatorilor. Blocând proiecte necesare sau tărăgănându-le, irosiți banii europenilor. Bani, care vă așteptați să revină în țară, să revină finanțările. Uitați-vă cum vă bateți joc de banul plătitorului de impozite european pe acest mic exemplu. Irosiți extrem de mulți bani străini bătând pasul pe loc și sabotând reformele pentru care plătesc alții ca tot oamenilor ce vă votează pe voi să le fie mai bine. Milioane de euro pe an irosiți prin proiecte de asistență ce nu aduc rezultate din cauza la oameni ca voi, oameni ce nu își doresc în ruptul capului schimbare. Pentru că ”e bine și așa”.

Și dacă va îndrăzni cineva să mai speculeze cu argumentul ce ar trebui să îl absolve de orice responsabilitate de genul ”eu mi-am expus părerea personală prin acest (sau orice alt) vot”, va mai pune un record de nesimțire. Care părere?? Noi nu avem nevoie de opinii asupra unui fapt. Puteți vota și cu 99 voturi că 2+2=5, faptul oricum nu se va schimba.

Împotriva proiectului privind eliminarea obligativității ștampilei au fost două partide anti-reformă:

Socialiștii. Cu Igor Dodon în frunte, ditamai fost ministru al economiei. Sper, tare sper, nu și viitor orice. Este un dezastru de economist dacă votează împotriva antreprenorilor. Pe baza exemplului ăsta demonstrează un lucru. Că, afară de faptul că e un mincinos (asta noi știm de mai demult), este și un incompetent. Râdem în gura mare la orice viitoare opinie economică semnată de Igor Dodon.

Comuniștii. Oleg Reidman unul din fruntași, fost consilier prezidențial, de asemenea, pe economie.

Acest articol, însă, nu este despre dreapta sau stânga, despre europa sau asia. Este despre corect și greșit, bine și rău. E despre pentru sau împotriva oamenilor. Două partide azi au votat împotriva oamenilor.

Poza de mai jos, ciordită de pe google.com. Igor Dodon: Va fi altă abordare, va fi și altă economie. Adică poate fi mai rău…

autor: Dumitrul Alaiba, 19 noiembrie 2015

dumitru alaiba pas maia sandu

PS: Pentru că linkul cu lista companiilor nu lucrează, le dau mai jos:

Total
0
Shares
Total
0
Share