Deputatul Adela Răileanu critică decizia Procuraturii Anticorupție despre selectarea jurnaliștilor

În scopul asigurării transparenței instituționale și a unei comunicări eficiente cu reprezentanții mass media, Procuratura Anticorupție i-a informat pe jurnaliști că, începând de astăzi, 04 noiembrie 2022, modul de interacțiune și comunicare cu mijloacele de informare în masă se va realiza în baza unor reguli unice, aplicabile în mod egal reprezentanților media. Astfel, potrivit unui ”protocol” semnat de către Veronica Dragalin, jurnaliștii vor putea interacționa cu Procuratura Anticorupție numai în baza acreditărilor, iar comunicarea va fi prin schimb de emailuri. ”Procuratura Anticorupție va decide referitor la acreditarea jurnaliștilor cu informarea acestora despre decizia adoptată în termen de 5 zile lucrătoare, din data recepționării informației”, scrie în actul semnat de către șefa PA.

Anunțul PA a fost criticat de către mai mulți jurnaliști. O reacție a avut și Adela Răileanu, deputat, jurnalist, calificând decizia Procuraturii Anticorupție ca fiind o altă pârghie de control și suprimare a jurnalismului.

”Oamenii buni au promis că vor respecta, în mod prioritar, normele democratice europene și bunele practici internaționale. Însă, nu știu cum se face, că odată ajunși la putere, foștii luptători pentru democrație, au îndrăgit cele mai represive instrumente de luptă cu poporul.

Inspirându-se din cele mai autoritare regimuri de pe planetă, ”oamenii buni” au prins gustul celor mai josnice metode de reprimare, preferând să se plaseze mai presus decât legea.

Procurorii se întrec în deschiderea dosarelor împotriva exponenților opoziției. Serviciile speciale își atribuie roluri exagerate, cerând libertate totală în urmărirea cetățenilor și stăpânirea spațiului informațional. Acestea sunt doar câteva indicii, care arată că urmărim instituirea unui regim polițienesc.

Conducătorii țării urmăresc anihilarea oricărei urme de activism civic și politic.

Așa cum regimurile autoritare detestă libertatea cuvântului și libertatea presei, cei de la noi nu sunt o excepție. Într-un an de zile au mutilat de trei ori Codul Serviciilor Media Audiovizuale pentru a controla tot ce se spune în mass-media. Acum instituțiile subordonate mai elaborează și “mecanisme” de comunicare cu presa. Mai exact, mecanisme birocratice care îngrădesc accesul mass-media în a informa operativ. Încă nicio guvernare nu a încercat într-o manieră atât de brutală sa-și croiască legi și regulamente care sa le asigure cele mai dure pârghii de control și suprimare a jurnalismului. Recomand experților media și jurnaliștilor să vadă cum experiența “americană” urmează a fi aplicată în comunicarea cu Procuratura Anticorupție…”, a declarat Adela Răileanu, deputat PSRM.

”Noul slogan al Procuraturii Anticorupție, indicat într-un nou email: PresaPA. Trăiască transparența”, a scris Victor Moșneag, redactorul șef al zdg.md

Acreditare la Procuratura Anticorupție. Superb! Încă așa ceva nu am auzit. În redacții, reporterii sunt soldați universali și scriu/filmează subiecte pe diferite domenii. Dacă cei acreditați sunt în concediu, sunt bolnavi sau filmează altceva? Hai să coborâm cu picioarele americane pe pământ moldovenesc! Dacă nu ești ACREDITAT la presa PA, nu ai voie sa ceri informații de la PA?
Iar semnătura electronică e ceva deja de manual. Prima dată ne-a cerut SIS-ul când întrebam ceva banal, acum 2 ani. Poate și un aviz de la Papa de la Roma e necesar?”, a criticat și Butnariuc Anca, producător general la GMG.

”Presa, PA! Cam asta sugerează adresa de email…”, a scris și Veronica Gherboveţchii, director în cadrul tv8.

”Demențial”, a reacționat și Julieta Saviţchi, jurnalistă la Anticorupție.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share