Deputatul ales pe listele Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a cerut în Parlament să se discute despre suspendarea Tratatului cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa

Deputatul ales pe listele Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a cerut în Parlament să fie examinată anularea acordurilor care confirmă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Potrivit lui, aceasta este o practică periculoasă care va duce țara la și mai multe controverse în cadrul societății.

“Permiteți-mi să vă reamintesc că, în 1992, republicile post-sovietice au aderat la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa. Șapte ani mai târziu, a avut loc o încercare de a adapta acest tratat din cauza extinderii NATO și a apariției unui dezechilibru privind înarmarea convențională între Vest și Est. Ea nu s-a încununat cu succes. Dar, în toate aceste decenii, Moldova a reușit să își păstreze cu succes statutul de neutralitate. Acum este împinsă vertiginos să se îndepărteze de neutralitate, ceea ce este foarte periculos și distructiv pentru țara noastră.

Am propus în Parlament să fie organizate audieri publice cu privire la suspendarea Tratatului CFE, la care Moldova este membră. Și abia după asta să luăm o decizie. Inițiativa mea a fost respinsă”, a spus Ulanov.

Statutul de neutralitate al Moldovei este consfințit prin Constituție. Discuțiile despre schimbarea acestuia durează deja de câțiva ani. Potrivit deputatului, partidul de guvernământ încearcă să îndepărteze țara de neutralitate. Și aici se ascunde pericolul.

„Moldova este o țară pașnică, principala ei sarcină acum este să aibă grijă de bunăstarea cetățenilor săi, să îmbunătățească nivelul de trai, să dezvolte infrastructura orașelor și satelor și să nu se lase atrasă în aventuri militare. Refuzul partidului aflat la putere de a lua în considerare propunerile mele, precum și inițiativa de a scăpa de toate obligațiile impuse de acest document extrem de important vor duce țara la probleme și contradicții interne și mai mari”, a spus Denis Ulanov.

Refuzul deputaților PAS de a discuta public despre încetarea tratatelor de pace poate fi calificată drept o activitate antipopulară, îndreptate împotriva bunăstării și stabilității țării, consideră parlamentarul.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share