Deputatul Ruxanda Glavan solicită revizuirea Planului național de imunizare împotriva COVID-19. Care este motivul

Deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, solicită revizuirea Planului național de vaccinare împotriva COVID-19, astfel încât mai mulți oameni să aibă posibilitatea de a se imuniza, transmite Telegraph.md

Mai exact, deputatul propune ca atunci când o persoană, care face parte dintr-o anumită categorie de vaccinare stabilită ca prioritară, dar care refuză să se vaccineze când i-a venit rândul, serul să-i fie oferit celui care dorește să se imunizeze și s-a programat în prealabil pentru asta. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, într-un briefing de presă susținut la Parlament.

Nu poți să frânezi accesul oamenilor care nu intră într-o anumită categorie doar pentru că toți cei incluși în prima listă nu s-au prezentat la vaccinare. Ei au motive obiective. Unii ar putea să aibă contraindicații, să nu fie prezenți în localitate sau pur și simplu să refuze. Și atunci, aceste interpretări creează standarde duble. Credem că este bine ca atunci când o persoană care face parte dintr-o anumită categorie stabilită ca prioritară nu s-a prezentat sau a refuzat vaccinul, imediat să fie sunată o persoană din lista prealabilă de așteptare”, a propus deputatul Ruxanda Glavan.

De asemenea, deputatul Platformei „Pentru Moldova” solicită repetat Guvernului să lanseze o platformă unde persoanele care vor să se vaccineze să se poată înregistra în prealabil.

Înregistrarea pe o astfel de platformă ar fi bine să se facă fie online, fie la telefon ori la medicul de familie”, a concretizat Ruxanda Glavan.

Totodată, deputatul Ruxanda Glavan a solicitat ca reprezentanții Ministerului Sănătății să prezinte Parlamentului informații privind achizițiile de vaccin, progresul înregistrat, dacă este sau nu încheiată procedura de cumpărare a serurilor și dacă există o claritate în ceea ce privește prețurile și producătorul. Și asta pentru a fi evitată orice speculație, dar și pentru a ne asigura că procedura de procurare a vaccinurilor se desfășoară transparent și corespunzător tuturor normelor.

S-a speculat mult în privința achiziției vaccinurilor. La scurt timp după lansarea procedurii, aceasta a fost calificată drept una dubioasă, netransparentă și aranjată. Îmi exprim îngrijorarea că cei care lansează în spațiul public asemenea ipoteze nu conștientizează faptul că acestea dăunează și sporesc neîncrederea oamenilor nu doar în capacitățile statului de a-i asigura cu vaccin, ci și în procesul de vaccinare propriu-zis”, a declarat Glavan.

Potrivit deputatului Platformei „Pentru Moldova”, este necesară mai multă transparență în procesul de vaccinare, pentru ca oamenii să aibă o mai multă încredere și pentru a nu fi puși în situația de a se justifica sau să se simtă vinovați că s-au vaccinat.

În context, Ruxanda Glavan sa referit la cazul vicepreședintelui raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, care a fost stropit cu verde de briliant în ochi pentru că s-ar fi vaccinat peste rând.

Acest caz este unul strigător la cer, care demonstrează că lipsa de bun simț și penibilul depășesc orice limită, inclus cea a legii. Indivizii care pun la cale sau comit astfel de acte banditești merită de le spus verde-n față că sunt niște nulități, care nu sunt în stare să iasă cu nimic mai bun în evidență. Petru astfel de abuzuri, cei vinovați merită aspru pedepsiți”, a precizat Glavan.

În cadrul aceluiași briefing de presă, Ruxanda Glavan a anunțat că deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au expediat o scrisoare Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care cer rectificarea bugetului de stat și crearea unei linii bugetare separate pentru achiziția vaccinului anti-COVID.

Un guvern interimar nu poate să vină cu un proiect de rectificare a bugetului, dar CSE este în drept să o facă. Există surse de finanțare disponibile, este vorba despre circa 120 milioane de lei, doar că acești bani sunt prevăzuți în alte direcții printre care: Fondul de intervenție al guvernului, fondul de profilaxie și rezervă ale Companiei Naționale de Asigurări în medicină, sursele Ministerului Sănătății etc. Pentru a ne asigura că nimeni nu va îndrăzni să folosească acești bani în alte scopuri, insistăm asupra rectificării pachetului de legi bugetare de către CSE și unificarea acestor surse într-o singură linie de cheltuieli, dedicată achiziției vaccinurilor anti-COVID”, a mai spus Ruxanda Glavan.

Citește și: Deși Maia Sandu se lăuda că a vorbit cu producătorii de vaccin anti-COVID-19, licitația a eșuat din lipsă de oferte

Total
0
Shares
Total
0
Share