Politic

DERAPAJELE PUTERII // PAS cere măsuri de urgență și instituirea unei cenzuri în privința Moldova 1, Primul TV și NTV Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Printr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului Audiovizualului, deputatul PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei cere măsuri de urgență în raport cu posturile TV Moldova 1, Primul și NTV, după ce aceste televiziuni au relatat pe larg despre reținerea procurorului general al Republicii Moldova.

După publicarea documentului semnat de Onofrei, redacțiile Primul TV și NTV Moldova au emis declarații, ripostând la atacul venit din partea deputatului menționată.

Declarația Primul TV:

Jurnaliștii postului de televiziune “Primul în Moldova” condamnă atentatul politicienilor de la guvernare la adresa mass media libere din țara noastră, în mod special, la adresa postului nostru de televiziune. Anume prin această prismă trebuie privită adresarea la Consiliul Audiovizualului a deputatului PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei în care suntem vizați.

Evidențiem că nu este primul atac de acest fel din partea deputaților PAS, dar și a unor demnitari guvernamentali din actualul arc al puterii. Suntem surprinși de faptul că actuala conducere reacționează atât de agresiv și încearcă să impună cenzură doar pentru faptul că la postul nostru de televiziune sună, în mod obiectiv, voci critice la adresa guvernării. În fapt, se încearcă împiedicarea în mod grosolan a dreptului cetățenilor la libera exprimare și impunerea cenzurii în mass media, astfel ca să dispară orice punct de vedere obiectiv și critic în adresa celor care conduc statul.

Aceste acțiuni trebuie condamnate de întreaga societate, în mod special, de către asociațiile din domeniu, care apără libertatea media, dreptul la libera exprimare, precum și drepturile omului.

Cetățenii Republicii Moldova au garantat prin Constituție atât dreptul la informare, cât și dreptul la libera exprimare. Iar libertatea mass media este prevăzută de legile naționale, inclusiv Constituția țării noastre.

Totodată, recomandăm instituțiilor guvernamentale să dea dovadă de mai multă transparență în activitatea sa, iar reprezentanții serviciilor de presă ale ministerelor să fie deschiși pentru jurnaliști.

Regretăm că chiar astăzi jurnaliștii noștri au avut parte de exemple negative, când angajații serviciilor de presă ale instituțiilor guvernamentale au închis telefonul fără a oferi răspunsurile cerute de redacția noastră, răspunsuri așteptate, de fapt, de către cetățenii Republicii Moldova.

Declarația NTV Moldova:

Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține puterea absolută în țara noastră, a lansat un atac fără precedent la adresa jurnaliștilor și instituțiilor media, care prezintă în mod obiectiv lucrurile. Pentru că postul nostru de televiziune difuzează știri despre majorările zilnice ale prețurilor pentru carburanți, pâine și alte produse importante, despre incertitudinea privind asigurarea țării noastre cu gaze naturale în pragul sezonului de încălzire, despre criza sanitară ce afectează tot mai mult cetățenii, inclusiv mediul de afaceri, dar și despre legăturile de rudenie ale reprezentanților guvernării, am devenit ținta unor atacuri murdare din partea guvernării.

De câteva săptămâni, am fost supuși unor hărțuiri din partea mai multor deputați PAS, care au promovat atacuri la adresa noastră pe rețelele de socializare. Este un atac vădit concertat din partea formațiunii de la guvernare, care a continuat cu adresarea unui deputat PAS la Consiliul Audiovizualului, cu acuzații false la adresa noastră și cu cererea ”să fie luate măsuri”.

Atacul asupra presei independente este, de fapt, un atac asupra cetățenilor. Oamenii de rând sunt principalii eroi ai reportajelor de la postul nostru de televiziune. Ei sunt cei care vorbesc zilnic la microfon despre problemele lor și manifestă o atitudine critică față de cei de la conducerea statului. Jurnaliștii noștri sunt simpli mediatori ai informației, de la popor către autorități, respectiv, informăm societatea despre deciziile guvernării, așa cum ne cere statutul.

Redacția NTV Moldova condamnă orice gen de cenzură! Calificăm toate aceste atacuri din partea guvernării drept atentat la libertatea de exprimare și la libertatea mass-media, cenzură descalificantă pe care autoritățile vor s-o ridice la rang de lege.

Facem apel către ONG-urile din domeniul media să ia atitudine în raport cu toate aceste atacuri ale politicienilor de la guvernare la adresa presei și să condamne ferm tentativele de a reduce la tăcere jurnaliștii critici. Ne adresăm și ambasadelor străine, acreditate la Chișinău, să apere libertatea presei în Republica Moldova, o valoare despre care ne vorbesc de mulți ani și care reprezintă fundamentul statului de drept.

Cu o declarație a reacționat și deputatul socialist Adela Raileanu, membru al Comisiei parlamentare ce este condusă de Liliana Nicolaescu-Onofrei. Raileanu susține că acest subiect nu a fost discutat pe platforma parlamentară, iar acțiunile colegei sale se încadrează în încărcările PAS de instituire a unei cenzuri în mass-media care nu-i este supusă.

”Ca orice regim dictatorial, PAS a decapitat justiția, și-a instaurat personaje obediente și s-a apucat de presa indezirabilă. Cu ajutorul justiției, va lupta împotriva oponenților politici, iar cu un monopol asupra mass-media va ascunde abuzurile. Iată de ce, l-a închis pe Stoianoglo, iar acum s-a apucat de presa care nu-i cântă în strună. Vicepreședintele PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, care este președinte al Comisiei parlamentare cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media, îi cere (atenție! nu recomandă) Consiliului Audiovizualului inițierea ”de urgență” a CONTROLULUI posturilor TV Moldova 1, NTV și Primul în Moldova. ”De urgență”. Așa au procedat în raport cu procurorul general și așa vor să procedeze în raport cu presa neafiliată. Nu s-au apucat să rezolve ”de urgență” criza sanitară, criza energetică, explozia prețurilor, s-au apucat de capul presei, numită puterea a patra, pe care ÎNCĂ nu o controlează pe deplin, cum se întâmplă în cazul celorlalte trei. Apropo, scrisoarea către CA este pe antetul comisiei parlamentare de specialitate. În calitate de membru al comisiei respective, nu-mi amintesc să fi fost discutat acest subiect. În plus, nici nu aș fi participat la discutarea lui, or, este IMIXTIUNE directă în activitatea CA, lucru interzis de lege!”, este declarația Adelei Raileanu.

loading...

Comments are closed.