În intestinul unor pacienți cu Alzheimer cercetătorii au identificat un virus comun care ar putea contribui în tăcere la dezvoltarea bolii. Este vorba despre citomegalovirusul uman (HCMV), un virus care infectează 80% dintre adulți până la vârsta de 80 de ani, scrie Spotmedia.ro
În timp ce oamenii de știință suspectează de multă vreme că virusurile și patogenii ar putea juca un rol în boala Alzheimer, noua cercetare a scos la iveală legătura surprinzătoare între acest virus, care infectează majoritatea populației la nivel global, și un subtip distinct al Alzheimerului.
Se crede că majoritatea oamenilor sunt expuși la acest virus, numit citomegalovirus (HCMV), în primele decenii de viață. Citomegalovirusul este unul dintre cele nouă virusuri herpetice, dar nu este considerat o boală cu transmitere sexuală. Virusul se transmite de obicei prin expunerea la fluidele corporale și se răspândește numai atunci când virusul este activ.
Conform noului studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de stat din Arizona și Institutul pentru Alzheimer Banner, virusul poate rămâne în stare activă în intestin, de unde poate ajunge la creier prin intermediul nervului vag – o autostradă a informațiilor cheie care leagă intestinul și creierul.
Odată ajuns acolo, virusul poate modifica sistemul imunitar și poate contribui la alte modificări asociate cu boala Alzheimer, se arată într-un raport publicat de Alzheimer’s & Dementia, jurnalul Asociației Alzheimer.
Concret, autorii studiului sugerează că unele persoane expuse la HCMV dezvoltă o infecție intestinală cronică. Virusul intră în fluxul sanguin sau călătorește prin nervul vag până la creier.
Acolo, este recunoscut de celulele imunitare ale creierului, numite microglii, care activează expresia unei gene specifice numită CD83. Studiul sugerează că virusul poate contribui la modificările biologice implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer.
Celulele imunitare ale creierului, sau microglia, sunt activate atunci când răspund la infecții. Deși inițial protejează, o creștere susținută a activității microgliale poate duce la inflamații cronice și leziuni neuronale, care sunt implicate în evoluția bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.
Dacă ipotezele cercetătorilor se confirmă, aceștia ar putea evalua dacă medicamentele antivirale existente ar putea trata sau preveni această formă a bolii Alzheimer. Echipa dezvoltă în prezent un test de sânge pentru a identifica persoanele care au o infecție activă cu HCMV și care ar putea beneficia de medicamente antivirale.
”Credem că am găsit un subtip unic din punct de vedere biologic al bolii Alzheimer care ar putea afecta între 25% și 45% dintre persoanele cu această boală”, a declarat dr. Ben Readhead, autor al studiului și cercetător la Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative ASU-Banner, într-un comunicat.
HCMV poate infecta oameni de toate vârstele. La majoritatea persoanelor sănătoase, infecția apare fără simptome, dar se poate prezenta ca o boală ușoară, asemănătoare gripei.
Aproximativ 80% dintre oameni prezintă urme de anticorpi până la vârsta de 80 de ani, totuși nu toți fac boala. Cercetătorii notează că simpla intrare în contact cu HCMV, care se întâmplă în aproape toată populația globului, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.