Deșeurile provenite de la chișinăuieni înregistrează o creștere constantă anual. Oamenii ignoră cu desăvârșire sortarea

Deșeurile provenite de la populația Chișinăului înregistrează o creștere constantă cu 2% anual. Potrivit unui studiu de fezabilitate, gunoiștea de la Țânțăreni, despre care se spune că ar fi cea mai mare din Europa, ar urma să se umple până în 2028. Responsabilii de la Regia Autosalubritate ne asigură că depun eforturi în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și îi îndeamnă pe cetățeni să le sorteze corect.

Zilnic, angajații de la salubritate merg cu autospecialele la locurile destinate colectării deșeurilor. În Chișinău, sunt aproximativ 78 de platouri unde sunt montate containerele pentru diferitele tipuri de deșeuri. Muncitorii de aici se plâng însă că oamenii așa și nu au învățat să le sorteze.

 

„Undeva 10-15% la sută se selectează deșeurile. În mai multe cazuri, oamenii ies cu o pungă cum au ieșit și până acum și se depozitează tot într-un container, fără să citească ce este scris pe ferestruica dată, pentru ce este preconizat”, spune Alexandru Bajura, director adjunct Î.M. Regia Autosalubritate.

Oamenii par conștienți de necesitatea sortării deșeurilor, dar ignoră cu desăvârșire această normă.

“În primul rând, modernizăm depozitul de la Țânțăreni, îl aducem la standardele europene de calitate. Al doilea aspect important este recultivarea depozitului de la Ciocana, care a fost folosit din 2010 până în 2017. Al treilea aspect, modernizarea stației de transbordare sau a stației de transfer, așa numită. Al patrulea, achiziționarea autospecialelor de colectare și transportare a acestora. Colectăm 36 de autospeciale pentru colectare și respectiv, opt pentru transportarea deșeurilor”, a precizat Igor Gârlea, director interimar Î.M. Regia Autosalubritate.

Potrivit celor de la Regia Autosalubritate, în prezent doar 15% din deșeurile municipale sunt reciclat e.

La dispoziția Regiei Autosalubritate se află 65 de autospeciale pentru evacuarea deșeurilor. În mare parte, acestea au demult termenul de exploatare depășit. Zilnic, sudorii de la Autosalubritate cârpesc câte 4-5 mașini.

În următorii ani, întreprinderea își propune să implementeze proiecte pentru îmbunătățirea calității serviciilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share