Social

Desfacerea căsătoriei va putea fi făcută la notar

Pinterest LinkedIn Tumblr

Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar. Un proiect de lege ce va oferi aceste împuterniciri notarilor a fost votat astăzi în prima lectură de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa plenară, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, cererea de desfacere a căsătoriei va putea fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea se va întocmi în scris, după un model aprobat de Ministerul Justiţiei.

Documentul de desfacere a căsătoriei trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial.

Totodată, proiectul stabileşte că notarii vor putea respinge cererile de desfacere a căsătoriei dacă unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţământul liber şi neviciat sau în cazul în care cererea nu este semnată de ambii soţi.

loading...

Comments are closed.