Deși a jurat cu mâna pe Constituție, Maia Sandu anunță că nu va respecta Legea Supremă a țării și nici hotărârea CC

Deși a jurat cu mâna pe Constituție, Maia Sandu anunță că nu va respecta Legea Supremă a țării și nici hotărârea CC din 23 februarie 2021, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul oficial al Președinției.

Președintele Maia Sandu a declarant că nu va purcede la consultări repetate cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un nou candidat la funcția de premier, așa cum a fost obligată de către Curtea Constituțională, dar optează pentru alegeri anticipate sau pentru un referendum de destituire a șefului statului.

„Totul are o limită, iar Moldova are cu disperare nevoie de un nou început, de un Parlament cinstit și dedicat treburilor țării. De un Guvern de profesioniști care să fie susținut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau două, ci pentru proiecte de durată. Oamenii știu că există o singură ieșire din criza – alegerile anticipate. Nu poți clădi o casă trainică pe o fundație putredă. Orice guvern oricât de reformist ar fi, la prima încercare de a mișca lucrurile în direcția corectă va fi demis”, a spus Maia Sandu în timpul briefingului de presă de ieri.

„Nu avem dreptul să permitem recapturarea statului. Poporul e deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a punctat pe final președintele Maia Sandu.

Pe de altă parte, Curtea a reiterat, în hotărârea de ieri, că interpretarea dată dispoziţiilor constituţionale comportă caracter oficial şi obligatoriu pentru toţi subiecţii raporturilor juridice. Hotărârea prin care se interpretează un text constituţional are forță de Constituție şi este obligatorie, inclusiv considerentele sale, pentru toate autoritățile Republicii Moldova. Aceasta se aplică direct, fără nici o altă condiţie de formă.

Prin aceeași hotărâre, Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituție, fracțiunile parlamentare și Președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că la solicitarea deputaților socialiști, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu din 11 februarie 2021 cu privire la înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Potrivit Curții, șeful statului este obligat să desemneze candidatul susținut și propus de către majoritatea parlamentară formalizată și anunțată în plenul Parlamentului.

”Curtea a reţinut că nu există niciun motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele Republicii să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru persoana care dispune de sprijinul majorităţii parlamentare formalizate, fie ea adversă Preşedintelui; În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de Prim-ministru; Președintele Republicii este obligat să desemneze în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru candidatul care a fost propus de o majoritate parlamentară absolută formalizată; Curtea a reținut că condiția înaintării candidatului pentru funcția de Prim-ministru de către o majoritate parlamentară absolută formalizată este îndeplinită; Președintele Republicii este obligat să emită un decret prin care să desemneze candidatul pentru funcția de Prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată”, scrie în hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie 2021, adoptată unanim de către judecătorii Curții.

Ar putea fi o imagine cu stând în picioare şi text care spune „Jurământul Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al republicii este validat de Curtea Constituțională, iar candidatul cărui alegere fost validată depune în fața Parlamentului și Curții Constituționale, cel tirziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurămînt: Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, respect Constituț›ia și legile țării să apăr democrația drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială Moldovei".”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share