Deținătorii de patentă spun că vor organiza proteste. Care este motivul

Deținătorii de patentă sunt nemulțumiți că autoritățile nu răspund la solicitarea de dialog în legătură cu reforma anunțată de ministrul Dumitru Alaiba, prin care, de la 1 iulie, activitatea în bază de patentă urmează a fi înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă.

Într-o conferință de presă la IPN, Ruslan Verbițchi, consilier municipal și deținător de patente, a declarat că guvernarea folosește funcționarii fiscali ca să facă presiuni asupra titularilor de patentă de întreprinzător. Aceștia merg prin piețele din țară sub pretextul de a-i informa pe patentari despre beneficiile așa-ziselor prevederi legale noi ticluite de ministrul Dumitru Alaiba și guvernarea vremurilor „bune”, care vor fi puse în aplicare după anularea patentelor. Aceștia le promit titularilor de patentă de întreprinzător că vor avea parte după data de 1 iulie 2023 de un adevărat paradis fiscal și o activitate independentă ca persoană fizică, fără de a fi necesară constituirea unei organizații juridice.

Nimic mai neadevărat, consideră Ruslan Verbițchi, aparatele de casă pe care vor trebui să le folosească persoanele fizice depășesc suma de 20 de mii de lei, iar nefolosirea lor în mod corect se poate solda cu amenzi de zeci de mii de lei. Încă un moment important în toată „această propagandă de anulare a patentelor”, prin intermediul căreia guvernarea încearcă să mintă comercianții de la piețe este că nu va fi necesară înregistrarea unei entități juridice iar vânzătorii vor rămâne tot persoane fizice. Ceea nu spune Guvernul PAS este că aceștia vor trebui să prezinte rapoarte financiare cu privire la activitatea lor, iar acest fapt semnifică că vor avea nevoie obligatoriu de serviciile unui contabil, spune consilierul.

„Astfel, prin această acțiune, guvernarea încearcă să descurajeze producătorii autohtoni și să înlocuiască piețele cu magazine mari, unde prețurile vor fi dictate de antreprenorii străini care vor pune monopol pe piața de produse agricole”, a declarat Ruslan Verbițchi. El mai spune că cererea lor e ca guvernarea să nu atingă oamenii simpli. „Dacă nu-i puteți ajuta cu nimic și nu puteți respecta nicio promisiune din cele făcute în campania electorala pentru o viață mai bună, cel puțin nu le puneți piedici să supraviețuiască”, a a mai spus consilierul local.

Olga Ceapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, a declarat că patentarii din toată republica vor merge să protesteze. Oamenii nu au de mâncare, nu au ce pune pe masă, iar la protest vor veni înarmați cu cratițe și polonice pentru a arăta că ele sunt goale. Olga Ceapchi mai spune că așteaptă ca deținătorii de patente să fie chemați la negocieri adevărate.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă, a rugat autoritățile să plece urechea la necesitățile și cerințele oamenilor. În 2019 erau valabile 9100 de patente de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul, acum au mai rămas 4000.

Total
0
Shares
Total
0
Share