Social

Dezbateri Promo-LEX la Edineț: 97% au votat PENTRU modificarea sistemului electoral!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 16-28 iunie, Asociația Promo-LEX va desfășura 6 dezbateri regionale despre oportunitatea sau inoportunitatea schimbarii sistemului electoral din R. Moldova. Pentru că subiectul este unul extrem de disputat în societate, Promo-LEX a decis să creeze o platformă neutră de dezbateri pentru a discuta pe larg subiectul schimbării sistemului electoral.

Astfel, astăzi a avut loc prima dezbatere la Edineț, la care au participat circa 700 de persoane. Invitația de a participa la dezbaterile regionale a fost transmisă partidelor politice și deputaților care susțin reforma sistemului electoral și au votat în prima lectură proiectul de lege nr.60 (PDM, PSRM și Grupul Popular European) și formațiunilor politice care prin declarația comună publică s-au opus modificărilor sistemului electoral (PCRM, PLDM, PAS, PPDA, PPPN). Dar la dezbaterea de la Edineț au participat reprezentanții PDM și PSRM din teritoriu, care au susținut trecerea la sistemul mixt, dar și reprezentanții PLDM, Platforma DA și PCRM, care nu susțin modificarea sistemului electoral. Reprezentanții PAS nu s-au prezentat la dezbaterea publică.

Dezbaterile au durat circa trei ore, timp în care reprezentanții partidelor politice au adus argumente pro sau contra modificării sistemului electoral.

La final, moderatoarea Promo-LEX, Elena Robu, a rugat oamenii să voteze pentru sau contra trecerii la sistemul mixt electoral. Din toți cei prezenți, 97 % au votat pentru sistemul electoral mixt și doar 3% au votat pentru păstrarea actualului sistem pe liste de partid.

Următoarea dezbatere organizată de Promo-LEX va avea loc la Comrat pe data de 21 iunie.

loading...

Write A Comment