Din 2025, ponderea energiei regenerabile în producția electricității va depăși cărbunele și se va clasa pe primul loc

Energiile regenerabile vor deveni principala sursă de producţie de electricitate la nivel mondial în 2025, depăşind cărbunele, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează AFP.

Agenția prognozează că ponderea regenerabilelor în producţia totală de electricitate va urca până la 37% în 2026, de la 30% în 2023, în principal ca urmare a reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică. În sens invers, producţia de electricitate pe bază de cărbune ar urma să scadă, în medie, cu 1,7% pe an până în 2026, în principal ca urmare a diminuării utilizării acestui combustibil fosil în China.

De asemenea, producţia de electricitate a centralelor nucleare din întreaga lume este prognozată să atingă un nou maxim istoric, pe măsură ce producţia centralelor din Franţa îşi va reveni după valorile scăzute din 2022, mai multe centrale din Japonia vor fi repuse în funcţiune iar noi reactoare vor începe să producă electricitate pe pieţele din China, India Coreea de Sud şi Europa.

În aceste condiţii, ponderea combustibililor fosili în producţia de electricitate se va reduce de la 61% în 2023 la 54% în 2026, ceea ce înseamnă că vor coborî sub pragul de 60% pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice, în anul 1971.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Total
0
Shares
Total
0
Share