Din ajutorul promis anul trecut, SUA alocă 85 de milioane de dolari pentru consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova

Ieri, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a subliniat angajamentul ferm al SUA față de suveranitatea și succesul Moldovei ca țară democratică și prosperă, integrată în Europa și în Vest.

Blinken a evidențiat importanța securității și independenței energetice pentru Moldova, în contextul utilizării energiei ca armă de către Rusia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. „Un aspect crucial al colaborării noastre cu Moldova, precum și cu multe alte țări, în special din Europa, este ajutorul pentru construirea unei independențe energetice mai mari și pentru creșterea securității energetice”, a spus Blinken.

El a lăudat munca Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova, în special proiectele de infrastructură care includ instalarea de baterii de mari dimensiuni pentru stocarea energiei. Aceste proiecte vor ajuta la stabilizarea rețelei energetice, la gestionarea fluctuațiilor și la creșterea utilizării surselor regenerabile de energie, conectând mai bine Moldova la rețeaua europeană.

Blinken a anunțat angajamentul SUA de a aloca până la 85 de milioane de dolari pentru avansarea acestui proiect, subliniind că aceasta va cataliza investiții suplimentare din partea sectorului privat și a altor țări pentru a dezvolta capacitatea energetică a Moldovei.

Un alt proiect menționat de Blinken este consolidarea capacității de înaltă tensiune a liniilor de transmisie din Moldova, în special a conexiunii dintre Moldova și România. Acest lucru va întări legăturile Moldovei cu Europa și va integra și mai mult țara în rețeaua de securitate energetică europeană.

Blinken a subliniat că aceste inițiative, împreună cu reformele întreprinse de Moldova, vor atrage investiții suplimentare din sectorul privat și vor crea locuri de muncă bine plătite, contribuind astfel la un viitor energetic sigur și independent pentru Moldova. „Suntem hotărâți să ajutăm Moldova să realizeze exact acest lucru, punând astfel o bază solidă pentru viitorul său democratic, prosper și suveran, ca o țară care își croiește propriul drum înainte”, a conchis Blinken.

”Statele Unite ajută Moldova să depășească diverse probleme, în special cele legate de energie.

Lansăm aici un nou proiect cu o investiție de 85 de milioane de dolari, oferită ca parte a sprijinului de 300 de milioane de dolari promis în anul precedent de către SUA. Această investiție va sprijini securitatea energetică a Moldovei atunci când vor apărea probleme cu rețeaua publică sau din cauza sistemelor interne sau a bombardamentelor care, până în prezent, continuă să afecteze infrastructura energetică a Ucrainei, cu care Moldova este integrată.

Aș dori să menționez că o sumă similară a fost oferită de Statele Unite în anul precedent, astfel încât guvernul să poată compensa facturile mari de energie. În acest context, doresc să-mi exprim recunoștința față de Statele Unite și față de poporul american pentru sprijinul acordat cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, aș dori să menționez că sprijinul Statelor Unite nu se limitează doar la sectorul energetic. Statele Unite sprijină și eforturile Moldovei de a construi o țară puternică din punct de vedere economic, o țară cu instituții reziliente, iar acest sprijin este neprețuit în ceea ce privește contribuția SUA la reforma justiției și la combaterea corupției. Trebuie să menționăm și contribuția lor constantă în domeniul dezvoltării economice, inclusiv în sectorul viticol, IT și turistic. Oriunde privim, vedem o contribuție considerabilă oferită prin programele implementate de USAID.

Aș dori să mulțumesc și echipei locale a ambasadei și echipei locale USAID. Mulțumesc pentru dedicația voastră și pentru cât de mult suflet puneți în aceste proiecte.

Moldova are un obiectiv strategic de a deveni parte a marii familii europene, iar Statele Unite ne susțin în acest demers, sprijinindu-ne în transformarea țării noastre astfel încât să devenim un membru cu drepturi depline și să contribuim la Uniunea Europeană”, a declarat Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, după întrevederea cu oficialul american.

Total
0
Shares
Total
0
Share