Externe

Din bugetul de stat al Danemarcei s-au furat 2 miliarde de dolari. Din banii furați hoțul și-a cumpărat un iaht în Dubai

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un fost economist danez a prejudiciat bugetul Danemarcei peste 2 miliarde de dolari și a fugit în Dubai. Autoritățile de la Copenhaga nu pot să primească extrădarea lui din cauza că acesta s-a folosit de o lacună a legii care îi permite să iasă uscat din toată istoria aceasta.

Timp de 3 ani, începând cu anul 2012, un departament al Serviciului Fiscal din Danemarca a transferat în SUA peste două miliarde de dolari. Banii erau transferați absolut legal, fiind folosită o breșă în lege. Cu toate acestea, guvernul danez continuă să afirme că este vorba despre cea mai mare crimă financiară din istoria acestei țări, transmite The New York Times. 

Cum a apărut schema?

Danemarca a devenit victima unei scheme viclene de spălare a banilor. Conform legilor acestui stat, guvernul în mod automat colectează impozitele de la antreprinzători. Dacă unul din cetățenii danezi își are reședința într-o altă țară, acesta are dreptul să ceară să îi fie întoarse o parte din impozitele achitate statului danez.

Autoritățile din Danemarca nu au luat în vedere faptul că întoarcerea impozitelor poate oferi un surplus fabulos celui care le plătește aflându-se peste hotare. Abia după 2012, când a început să iasă la suprafață schema de 2 miliarde, guvernul de la Copenhaga a început să întreprindă măsuri pentru a combate dispariția banilor.

Cum au fost furate impozitele daneze?

Din 2012 până în 2015, departamentul din Serviciul Fiscal în care activa doar o singură persoană, a aprobat mii de cereri de întoarcere a impozitelor. De obicei era vorba de pensionari, care urmau să primească acest endorse pentru a-și suplini fondul de pensii. Conform actelor, părea că locuitori din SUA investeau în companiile daneze, plăteau impozite pentru a primi dividentele cuvenite conform legii.

De fapt însă, un Sanjay Shah,cel care a corupt angajatul de la acel departament a găsit câțiva americani care „investeau” în această schemă, primeau o parte din procentele întoarse de statul danez, dar cea mai mare parte din aceste scheme revenea evident funcționarului danez. În schemă erau activi 17 cetățeni americani, numele cărora s-a aflat abia în anul 2018, când autoritățile daneze au dat în judecată cetățenii americani și le-au cerut întoarcerea banilor. Au fost deschise în acest sens 277 de dosare penale pentru că mulți din cei care participau la schemă deschideau mai multe conturi. Recordsmanul a fost Roger Lehman care a deschis pe numele său 44 de conturi.

Toți învinuiții spun că imediat după ce primeau transferul, transferau banii mai departe, înapoi spre Danemarca. Sursa primară a resurselor financiare nu le era interesantă acestora.

Ce se cunoaște despre economistul danez?

Una din cele mai misterioase figuri din această istorie este protagonistul ei, Sanjay Shah. Acesta locuia în Londra și de la o vreme se autonumește ca filantrop. Acesta sponsorizează explorarea diferitor boli, printre care autismul. Totodată este unul din organizatorii concertelor interpreților Flo Rida și Lenny Kravitz.

Pentru a povesti mai multe despre biografia sa, Shah a transmis celor de la New York Times o scrisoare de 14 pagini care include toate datele din cariera sa. Scrisoarea a fost scrisă de mână. Totodată, economistul are și un canal pe YouTube, în care explică cum niște automobile parcate lângă oficiile Merrill Lynch l-au inspirat să își înceapă cariera. „L-am întrebat pe șeful meu cine conduc aceste mașini. El mi-a răspuns că sunt traderii de la etajul 5. Atunci am înțeles că vreau să fiu unul din ei.” a spus Shah.

Cu ce s-a sfârșit totul?

Probabil economistul a realizat și singur că schema dată nu este una veșnică. În mai 2015, acesta a fost dat afară de la compania Solo Capital care monitoriza tranzacțiile, de noul director al companiei căruia i s-au părut dubioase schemele. În Danemarca economistul este considerat escroc, doar că nu există nici o dovadă în acest sens. În momentul de față Shah se află în Dubai, are un iaht de 1.3 milioane de dolari și o vilă cu 2 hectare de pământ în jur și ieșire directă la mare. Pentru autoritățile daneze nu este doar o pierdere de bani, dar și știrbirea reputației băncilor locale. Aceste breșe în legislație înseamnă o nesiguranță în investirea banilor din băncile daneze.

Cu toate acestea, autoritățile daneze au reușit să îi pună bețe în roate economistului. În anul 2018, Curtea Supremă din Londra a decis ca Solo Capital să achite 1.3 miliarde de dolari guvernului danez. Fostul angajat al companiei a refuzat să achite acești bani spunând că compania e falită și e incapabilă să achite datoriile. Autoritățile din Marea Britanie, Germania, Danemarca și Emiratele Arabe Unite au blocat dar nu au confiscat 660 milioane de dolari. Acesta a fost nevoit să își scoată casa la vânzare. Experții afirmă că Shah este ca o pasăre într-o colovie de aur, fiind liber doar în granițele orașului Dubai.

loading...

Comments are closed.