În Republica Moldova sunt în prezent 90 de instituții de învățământ profesional tehnic, dar din cauza numărului mic de elevi ar putea fi comasate unele școli profesionale. Pentru următorii ani de studii, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat mai multe programe cu facilități pentru a atrage tinerii să-și facă studiile în colegiile și școlile profesionale din țară.
În anii de studii 2022 – 2023 erau 90 de instituții de învățământ profesional tehnic cu una mai puțin față de anul precedent, potrivit Biroului Național de Statistică.
Din cauza lipsei de elevi, ar putea fi comasate alte 3 școli profesionale, a declarat pentru Radio Moldova, secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu. Potrivit acesteia, reducerea numărului absolvenților de gimnaziu, precum și lipsa de atractivitate a unor meserii pentru elevi, reprezintă principalii factori care influențează scăderea numărului de elevi în școlile profesionale.
„Trei școli profesionale din Drochia, Cimișlia, Călărași, nu au admitere deja de doi ani, excepție făcând instituția din Călărași care are 25 de elevi în anul 3 – an absolvent. Scăderea numărului de elevi în școlile profesionale este accentuată mai mult în raioanele unde se atestă un număr mic de absolvenți de gimnaziu. Absolvenții aleg de obicei să studieze la liceele din raion sau să învețe la Chișinău, având mai multe oportunități aici“, a precizat Galina Rusu.
Pentru a spori atractivitatea colegiilor, centrelor de excelență și a școlilor profesionale, Ministerul a elaborat pentru următorii ani de studii o serie de oportunități, printre care: dotarea și renovarea instituțiilor, asigurarea mai multor locuri de muncă atât pentru elevi, cât și pentru absolvenți.
Precizăm, că pe 9 august, a fost finalizată prima etapă de admitere în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Elevii care nu au fost admiși la colegii, au la dispoziție o săptămână pentru a depune dosarul la școlile profesionale. A doua etapă de admitere în colegiile și centrele de excelență din țară, va dura până pe 18 august. Candidații pot opta pentru unul din cele aproximativ 600 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 4600 de locuri cu achitarea taxei de studii.