Alte știri

Din ce cauză mor cel mai des locuitorii din Republica Moldova?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Afecţiunile cardiovasculare se plasează pe primul loc printre cauzele de deces ale populației din Republica Moldova, constituind circa 57% din mortalitatea totală. Pentru sporirea gradului de conştientizare a pericolului pe care îl prezintă afecţiunile cardiovasculare, autorităţile desfăşoară astăzi, când este marcată Ziua Mondială a Inimii, o campanie de informare, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, campania din acest an este axată pe realizarea a cinci obiective cheie ce vizează creşterea gradului de informare despre bolile de inimă şi metodele de tratament. De Ziua Mondială a Inimii, în parcul Valea Morilor din capitală au fost organizate un şir de activităţi pentru toți doritorii de a beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialişti cardiologi, de a realiza diverse teste, precum aprecierea tensiunii arteriale, indicele masei corporale, riscul cardiovascular.  De asemenea, toți participanții la eveniment au fost îndemnați să facă o plimbare în jurul lacului pentru a promova modul activ de viață.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Specialiştii susţin că experienţa din ultimele trei decade a ţărilor economic avansate a demonstrat că cea mai mare parte din impactul uman şi social al îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin maladiile cardiovasculare poate fi înlăturat prin realizarea măsurilor de profilaxie si implementarea strategiilor de combatere a factorilor de risc. Cele mai cost-eficiente măsuri de prevenire vizează principalii factori de risc cardiovascular: fumatul, alimentaţia nesănătoasă, bogată în sare şi grăsimi saturate, nepracticarea activităţii fizice și hipertensiunea arterială. Aplicarea măsurilor de prevenire ar putea salva circa 80% de vieţi.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în întreaga lume, maladiile cardiovasculare sunt situate pe primul loc în topul cauzelor de deces, provocând 29,8% din numărul total de decese.

Ziua Mondială a Inimii a fost instituită în anul 2001 de Federaţia Mondială a Inimii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

loading...

Comments are closed.