Președintele Platformei ”DA”, Dinu Plîngău, a criticat dur decizia de lichidare a procuraturilor specializate și crearea unei noi instituții, considerând că acest demers ar putea genera un precedent periculos pentru viitoarele guvernări. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Rezoomat” de la RLIVE TV, informează telegraph.md
Plîngău a avertizat că, dacă acest model va fi urmat, o viitoare guvernare ar putea desființa chiar și Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și institui o altă entitate.
”Vă spun ce se va întâmpla după luna octombrie. A doua zi, partidul care se va afla la guvernare va lichida Curtea Supremă de Justiție. Vor crea o altă Curte care se va numi Curtea de Casație. Una dintre cele mai puțin lucrative instituții din domeniul justiției este Curtea Supremă de Justiție. A devenit o sinecură pentru ong-iști. Activitate zero. Întrebați orice procuror, orice avocat, orice om care se confruntă astăzi cu justiția. Zero activitate. Pauză în toate procesele. Poate fi creată o Curte de Casație, căreia îi transferi toate atribuțiile, iar pe toți cei care lucrau la CSJ îi lichidezi instituțional”, a declarat liderul Platformei ”DA”.
De asemenea, politicianul a criticat fuziunea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi structuri – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).
”Nu se face așa. Dacă pretindem a fi stat democratic, nu putem de principiu să admitem un asemenea proiect. Și aici nu e vorba de Dragalin. Nu poți face lucrurile într-o asemenea manieră”, a punctat Plîngău.
Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție și-au exprimat rezerve față de proiectul inițiat de PAS.
Într-un comunicat oficial, Procuratura Generală a menționat că, în urma unei analize preliminare a proiectului, ”au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung”.
Totodată, Procuratura Anticorupție a avertizat că noua lege ”prezintă un pericol pentru securitatea națională, pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată”.
Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că nu exclude posibilitatea de a solicita opinia Comisiei de la Veneția pe marginea acestui proiect.
În ciuda controverselor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că proiectul va fi votat, chiar dacă există ezitări în rândul unor deputați PAS.