Dinu Plîngău: ”Președintele Comisiei Pre-Vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea”

Președintele Comisiei Pre-Vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea, susține Dinu Plîngău, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

”Președintele Comisiei Pre-Vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității judecătorilor, dar și a aspectelor de etică, este lovită de lipsa de încredere în imparțialitate și reputație ireproșabilă a evaluatorilor. Aceste nuanțe extrem de sensibile, fără o redresare adecvată a situației, vor duce la compromiterea întregului proces de evaluare. Comisia a admis și alte erori grave în procesul de evaluare care au știrbit din imaginea și încrederea în procesul respectiv. Nu mă interesează persoana domnului Hebel, dar mușamalizarea acestui caz nu va duce la nimic decât la pierderea de timp și bani pentru Republica Moldova și nu va schimba nimic esențial în justiție care este nu doar despre legi și sancțiuni, ci și despre încredere și percepție.

Orice atac la adresa doamnei Cozonac din partea guvernării sau a persoanelor afiliate acesteia va fi perceput ca un atac asupra presei independente”, a declarat politicianul.

Amintim că Hebel, președintele Comisiei politice Pre-Vetting, este vizat într-un scandal monstru, după ce portalul Anticorupție.md a publicat o investigație despre el. De asemenea, Hebel a fost în centrul atenției publice inclusiv pentru felul în care au fost audiați părinții judecătorului Ion Chirtoacă.

”Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Comisia Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria, în 2018, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro. Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse. „Dacă aș putea strânge toate cuțitele ce mi-au fost înfipte în spate după aceste reforme, aș putea deschide un restaurant”, a fost răspunsul lui Herman la criticele aduse pentru reforma ce o demarase”, a scris sursa citată.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share