Diplome și premii bănești pentru cei 11 câștigători ai Concursului Național pentru Vârstnici, cu genericul „Pentru o viață activă la orice vârstă”

Ziua Internaţională a Persoanelor în etate este marcată anual la 1 octombrie. În acest context, ministrul Viorica Dumbrăveanu i-a felicitat astăzi pe cei 11 câștigători ai Concursului Național pentru Vârstnici cu genericul „Pentru o viață activă la orice vârstă”, aflat la a IV-a ediţie. Aceştia s-au remarcat prin performanţe deosebite în domeniile ştiinţific, medical, social, educație, cultural-artistic şi voluntariat, fiindu-le acordate diplome şi premii băneşti.

”Dumneavoastră vă datorăm tot ceea ce avem astăzi, patrimoniul și valorile pe care le-ați transmis din generații în generații. Sunteți pilonii neamului nostru, care ați adus o enormă contribuţie în folosul întregii societăţi, care prin înțelepciune și sârguință, simbolizați demnitate, adevăr, lumină și credință. Vă dorim să aveți zile însorite, pace în suflet, să vă bucuraţi de respectul și dragostea tinerei generații”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei video-conferinţe.

În sprijinul persoanelor vârstnice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a întreprins mai multe măsuri pentru sporirea gradului de protecție socială a acestora, inclusiv pe durata pandemiei COVID-19.

Astfel, pe durata stării de urgență, pensionarii au avut posibilitatea să își ridice pensiile şi alte plăţi sociale la oficiile poştale indiferent de viza de reşedinţă, iar în lunile aprilie, mai și iunie, pensiile și alocațiile sociale de stat pentru persoanele vârstnice, au fost distribuite la domiciliu. Totodată, a fost introdusă facilitatea de a solicita în regim online dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă a persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie, precum şi acordarea dreptului la pensie prin procură.

O altă măsură de susținere a persoanelor în etate  pe perioada pandemiei este acordarea dreptului la tratament balneosanatorial gratuit în scopul reabilitării și recuperării persoanelor care suferă de pneumofibroză ca rezultat al infecției cu COVID – 19, în primele 9 luni după COVID-19, indiferent de faptul dacă anterior au beneficiat de bilet.

La fel, începând cu 1 octombrie curent, va fi acordat suportului financiar unic în sumă de 900 lei, tuturor beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, a căror cuantum nu depășește 3000 lei. De suportul financiar vor beneficia circa 659886 de persoane (inclusiv 462948 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, 109219 beneficiari de pensii de dizabilitate, 10897 beneficiari de pensii de urmaș, 723 beneficiari de pensii militari în termen și membrii familiilor lor și 68852 beneficiari de alocații sociale de stat).

Totodată, MSMPS amintește că începând cu 1 ianuarie 2020, au fost reexaminate pensiile beneficiarilor de pensii stabilite până la 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani după stabilirea pensie. Din 1 iulie 2020, se reexaminează pensiile pentru beneficiarii de pensii care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după realizarea dreptului de 10 ani și mai mult.

Citește și: Primarul capitalei a înmânat diplome de onoare angajaților din sfera protecției sociale

Total
0
Shares
Total
0
Share