Disonanță cognitivă? În 2019, când era ministru, Gavriliță de la PAS căuta soluții pentru anularea Legii MILIARDULUI

După ce Parlamentul a anulat astăzi Legea prin care Legea nr.235 din 3 octombrie 2015 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015, Natalia Gavriliță, ministrul Finanțelor în Guvernul Maiei Sandu, a declarat că povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetățenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt. Prin urmare, a transmis că PAS este împotriva ridicării acestei poveri de pe umerii cetățenilor.

“Anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Șor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituție a statului (Ministerul Finanțelor) la alta (Banca Națională a Moldovei). Acest joc iresponsabil al PSRM-Șor va avea consecințe grave pentru economie și va lasa moștenire o gaură bugetară de proporții”, a declarat Gavriliță.

Totuși, în 2019, atunci când era la șefia Ministerului Finanțelor din partea PAS, Natalia Gavrilița anunța că instituția pe care o conduce pleda pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului de dolari și cerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să vină cu propuneri concrete pentru a rezolva această problemă, scrie Cotidianul.md

„Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, se mai arată în mesajul Nataliei Gavriliță.

Amintim că Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, PROIECTUL de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.

Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați.

”Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

”Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetățenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a menționat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.

Protiviti proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share