DISONANȚĂ COGNITIVĂ: Radu Marian propune amânarea intrării în vigoare a garanției instituite tot de către PAS

Radu Marian, deputat PAS, am înregistrat un proiect de lege care prevede amânarea cu 3 ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import. Impunerea garanției a fost instituită tot de PAS, prin Legea nr. 95 din 24 august 2021, odată cu adoptarea noului Cod vamal.

DOC // Radu Marian și Victor Spînu propun modificări legislative pentru facilitarea schemei de la Aeroport

”Garanția este un instrument folosit în toate țările UE care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă dacă întreprinderea a îndeplinit toate obligațiile vamale și fiscale.

Am decis să extindem perioada de tranziție, urmând exemplul altor țări UE, care au amânat intrarea în vigoare a acestui mecanism cu 3 ani de la aprobarea lui, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să se adapteze, dar și statului ca să creeze instrumente financiare pentru a facilita plata acestor garanții.

Această modificare de lege vine urmare a solicitărilor și adresărilor venite de la mediul de afaceri, inclusiv de la Asociația industriei ușoare APIUS. Voi propune aprobarea acestui proiect în prima lectură în această săptămână”, a declarat Marian.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert economic, introducerea garanției, instituită de către PAS, ar putea duce la lichidarea a cel puțin 40 de mii de locuri de muncă, majoritatea fiind ocupate de femei care muncesc în domeniul textilelor, acestea fiind angajate la fabrici care produc haine și alte produse pentru branduri străine.

Total
0
Shares
Total
0
Share