Doar 23% dintre angajații ANSA au trecut testele de integritate în 2021: “S-au eliberat din rândurile agenției”

Radu Musteață, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că în 2021 doar 23% dintre angajații instituției au trecut testele de integritate ale Centrului Național Anticorupție, scrie Realitatea.md

Atunci, autoritățile efectuau reformarea instituției și au schimbat managementul, urmând să numească șefi de direcții în subdiviziunile teritoriale.

Expertiza anticorupție a stabilit că existau mai mulți specialiști cu probleme de integritate și legături dubioase. Pentru a întrerupe pretinsele acțiuni care pătau imaginea ANSA, acestora li s-a propus transfer în alte raioane, unde nu aveau legături.

„Având acea informații despre activitatea lor, s-a luat decizia de a le a fi propus funcții de șefi de direcție în alte raioane, pentru a rupe acele rădăcini create. Ei s-au eliberat din rândurile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”, a explicat Musteață în cadrul unei conferințe de presă.

Persoanele vizate, însă, au refuzat și au plecat din sistem. Ulterior, instanța le-a restabilit, însă instituția era reformată, iar funcțiile lor nu mai existau. Deși aceștia ar fi primit oferte pentru alte funcții la ANSA, ei le-ar fi refuzat.

Precizările au fost făcute în contextul scandalului în care s-a pomenit instituția, după ce mai mulți foști angajați declarau că ar fi fost presați să plece din funcție.

Totodată, cu referire la medicii veterinari care efectuau controale în piețe, Musteață a menționat că funcțiile lor au fost excluse de la ANSA, deoarece aceștia ar fi pretins bani de la micii comercianți și producătorii autohtoni. În același timp, conform lui, CNA a efectuat măsuri în privința lor și a stabilit că acești medici au fost prinși că ar pretinde bani.

Actualmente, ANSA menționează că eliberează toate actele online, iar proprietarii de afaceri pot solicita actele permisive necesare în mod electronic și le pot primi în același mod, astfel încât să fie excluse riscurile de corupție.

„ANSA a renunțat la aparate de casă, la bani cash. Acum toate transferurile au loc în mod economic. Acest mesaj trebuie să fie clar și pentru operatorii economic: Nu preia ANSA bani cash”, a precizat directorul instituției, în context.

Oficialul a mai menționat că în 2023 ANSA a aplicat amenzi cu două milioane de lei mai mult. Potrivit lui, retragerea produselor nesigure de pe rafturi și returul produselor de origine animală de la frontieră reprezintă o dovadă că instituția pe care o conduce își face bine munca.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share