Republica Moldova face progrese semnificative în procesul de integrare europeană. Astăzi a avut loc lansarea oficială a „Manualului privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, un instrument esențial pentru toți cei implicați în acest proces istoric. Publicația, realizată cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală în Republica Moldova”, a reunit la evenimentul de prezentare oficiali moldoveni și europeni, experți, reprezentanți ai societății civile și mass-media.
În anii următori, Republica Moldova va trebui să parcurgă un proces complex de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană. Manualul lansat vine să sprijine acest efort, oferind un ghid clar și detaliat pentru factorii de decizie și funcționarii publici, indiferent de nivelul lor de experiență în domeniu. De asemenea, volumul se adresează societății civile, jurnaliștilor, studenților, cercetătorilor și tuturor cetățenilor interesați să înțeleagă mai bine acest proces.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat rolul crucial al publicației în consolidarea angajamentului țării față de integrarea europeană: „Acest manual nu este doar despre explicarea legislației europene, ci și un mijloc de comunicare cu cetățenii. Procesul de extindere nu este pentru Bruxelles, ci pentru oamenii din această țară, care vor deveni cetățeni europeni. Este esențial să informăm despre beneficiile concrete ale integrării, de care se vor bucura toți cetățenii Republicii Moldova”.
Cristina Gherasimov, Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Este un instrument important pentru parcursul nostru european și un ghid util pentru toți cei implicați în acest proces. Manualul cuprinde informații detaliate despre pașii făcuți de țara noastră până în prezent, soluții practice pentru eventuale provocări, exemple și lecții învățate din experiența altor state care au trecut prin acest exercițiu”.
Primož Vehar, Team Leader al proiectului, a remarcat utilitatea acestei publicații prin faptul că acest manual este elaborat: „Pe înțelesul publicului larg, pentru că procesul de aderare la UE nu este un proces ce ține doar de elitele societății, ci unul care include întreaga societate”.
Dr. Vladimir Međak, co-autor al manualului, a oferit o prezentare generală a conținutului și utilității acestuia menționând că: „Ideile de bază în scrierea acestui manual au fost, în primul rând, să explicăm ce se întâmplă în cadrul procesului de integrare europeană a unei țări. În al doilea rând, prin explicarea acestui proces, am dorit să evităm eventualele neînțelegeri sau concepte greșite legate de aderarea la UE”.
„Manualul privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană” oferă o privire detaliată asupra procesului de aderare, incluzând informații despre Uniunea Europeană, structura instituțiilor și principiile sale fundamentale. Sunt abordate subiecte precum istoria extinderii UE, criteriile pentru statele candidate, relația dintre UE și Republica Moldova și efectele Acordului de Asociere. De asemenea, cartea detaliază pașii negocierilor de aderare, de la deschiderea până la închiderea capitolelor tematice, și include exemple practice din experiențele altor state membre, evidențiind bune practici și provocări.