DOC // Adela Răileanu a sesizat Consiliul pentru Egalitate cu privire la declarația lui Oazu Nantoi despre femeile din Moldova

Adela Răileanu, deputat din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, a sesizat Consiliul pentru Egalitate în vederea adoptării unei poziții referitor la declarația lui Oazu Nantoi, deputat PAS, care a afirmat că femeile din Moldova se vor prostitua pentru ruși dacă armata rusă va ajunge în țara noastră.

“Am așteptat aproape o săptămână să se autosesizeze din oficiu, Consiliul pentru Egalitate pe marginea declarațiilor scandaloase ale deputatului PAS, Oazu Nantoi. Dar tăcerea e deja prea lungă. Astăzi am depus o adresare în scris către Instituția respectivă în care am cerut să vină cu o reacție față de opinia exprimată de domnul Oazu Nantoi, prin care a insultat femeile din Moldova în plenul Parlamentului.

Sunt curioasă să văd cum va răspunde acest Consiliu în fața unei astfel de situații și care este atitudinea autorităților noastre față de demnitatea femeii.

Femeile din Moldova merită respect și demnitate, iar astfel de comportamente nu trebuie tolerate. Sper ca autoritățile să ia măsurile necesare pentru a proteja drepturile tuturor cetățenilor”, a declarat Răileanu.

Într-un discurs critic la adresa exponenților Rusiei în R. Moldova, rostit de la tribuna Parlamentului pe 14 iunie, deputatul PAS Oazu Nantoi a amintit de „fetele moldovence frumoase”, membre ale ansamblului de dansuri populare „Joc”, care au dansat „nu gratuit” pentru oligarhul fugar Ilan Șor, la Forumul economic de la St. Petersburg, din 5-8 iunie.

Nantoi a spus că „în condițiile lumii ruse în R. Moldova, fetele moldovence frumoase vor avea o perspectivă strălucită ca, pentru ruble, să deservească soldații ruși în bordeluri”, iar „tinerii” vor avea perspectiva de a deveni „carne de tun”.

În declarația sa, Nantoi nu s-a referit doar la dansatoarele Ansamblului JOC, dar aceasta nu înseamnă că atacul poate fi acceptat, fapt confirmat prin reacția societății civile, cu excepția ONG-urilor afiliate PAS.

Doina Gherman, președintele Platformei Femeilor Deputate din Parlament, a declarat că la următoarea ședință a Parlamentului va solicita ca Oazu Nantoi să prezinte scuzele de rigoare. Pe de altă parte, PAS nu a avut o poziție publică și nu a condamnat declarația deputatului.

La Jurnal TV, Nantoi a spus că nu are de gând să prezinte scuze. Referitor la criticile împotriva sa, el spune că acestea sunt la comanda Kremlinului. Cu câteva zile în urmă, deputatul a mai spus că toți cei care i-au comentat declarația sunt “mraziuri putiniste”.

Total
0
Shares
Total
0
Share