Un amendament băgat pe sub masă la proiectul de lege nr. 70 din 6 martie 2025 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie – art.2, 3, 8, ș.a.; Legea nr. 1069/2000 cu privire la informatică – art.2, 4; ș.a.), înregistrat în Parlament, propune introducerea de noi sancțiuni penale și contravenționale pentru împiedicarea activității mass-media, ultragierea jurnaliștilor sau exercitarea de presiuni asupra acestora.
Amendamentul este alipit unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu jurnalismul. Acest truc legislativ, aplicat anterior și de Radu Marian, atunci când a introdus amendamentul ce a permis închiderea mai multor televiziuni, urmărește evitarea procedurii ordinare de adoptare. Astfel, legea va fi votată fără avizare, fără opinia Guvernului, a CNA, a Direcției juridice a Parlamentului, fără consultări publice și fără lectura în prima lectură.
Documentul, semnat de deputatul PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei, prevede rescrierea completă a articolului 180¹ din Codul penal, care va sancționa „împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului, precum și intimidarea acestora” cu o amendă între 500 și 650 de unități convenționale, cu sau fără interdicția de a ocupa funcții publice timp de până la 2 ani.
În cazurile agravate – comise de funcționari, în grup, cu violență, în timpul întrunirilor publice sau prin mijloace informatice – amenzile se majorează între 850 și 1350 de unități, iar interdicția poate ajunge până la 5 ani.
Totodată, în Codul contravențional se propune introducerea a două noi articole:
Articolul 611 – Ultragierea jurnalistului: Jignirea intenționată a onoarei sau demnității unui jurnalist aflat în exercițiul funcției va fi sancționată cu amendă între 10 și 25 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității (20–40 ore).
Articolul 612 – Exercitarea influenței asupra jurnalistului: Obligarea prin violență sau amenințare de a divulga sursele va atrage o amendă între 30 și 60 de unități. Dacă fapta e comisă de persoane cu funcții sau în grup, amenda urcă până la 90–120 de unități și se poate aplica interdicția de a deține funcții timp de până la un an.
În argumentarea sa, autoarea amendamentului subliniază că „jurnalismul liber și independent constituie unul dintre pilonii fundamentali ai statului de drept” și că noile măsuri sunt necesare pentru a combate o „cultură a impunității” și a proteja jurnaliștii, în special cei care investighează corupția și criminalitatea organizată.
Cel mai probabil, noile prevederi vor fi aplicabile doar pentru protecția jurnaliștilor înregistrați la Ministerul Culturii și semnatari ai Codului deontologic, adică a celor agreați de actuala guvernare prin ONG-ul obscur numit Consiliul de presă. În acest sens, guvernarea a mai pregătit un proiect de lege prin care intenționează să impună control total asupra jurnalismului, obligând redacțiile să se înregistreze într-un registru de stat și să „jure credință” Consiliului de presă.
1 Comentariu
Comentariile sunt închise.