DOC // Andrei Năstase a depus un denunț referitor la situația de la Aeroportul Internațional Chișinău

Scandalul din jurul licitației de la aeroport riscă să se lase cu dosar penal. Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, a depus astăzi câte o sesizare la Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, prin care investigarea „schemelor ilegale de influențare a procesului de atribuire a spațiilor comerciale, inclusiv prin prisma constituirii unui grup infracțional organizat, compus din membri ai Guvernului, ai Agenției Proprietății Publice și deputați PAS”, a scrie ziua.md

„Tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în acest caz ne arată că există un grup format din politicieni și funcționari care încearcă prin orice mijloace să ofere spațiile din incinta aeroportului unui protejat, ca urmare a unor a înțelegeri făcute la cel mai înalt nivel. În special după a treia licitație, se pot vedea foarte clar acțiunile ilegale, încercarea de modificare a caietului de sarcini în favoarea unui ofertant. Legea a devenit pentru ei un instrument de făcut bani. Când nu le convine ceva, schimbă legea, schimbă criteriile doar pentru a-și atinge scopurile ilegale și a satisface angajamentele obscure de la cel mai înalt nivel”, menționează Năstase, într-o declarație publică.

Fostul ministru de Interne spune că a reclamat faptul că, în ultima perioadă, PAS a elaborat și a votat, iar presedintele a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive, iar unele amendamente „au semne distinctive clare de corupție la cel mai înalt nivel”.

„Amintesc că Înalta Curte Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS, Radu Marian, prin care s-a încercat o șmecherie și anume să se prelungească termenul de închiriere a spațiilor din Aeroport de la 3 la 5 ani. Ce trebuie să înțelegem de aici? Că cei care ne-au spus ca iau aeroportul de la Șor ca să il întoarcă statului ca să nu se mai fure acolo, acum umblă cu șmecherii legislative anticonstituționale pentru a proteja afacerile celor din PAS. Această manevră banditească penala trebuie investigată la modul cel mai serios de instituțiile coercitive ale statului”, notează Andrei Năstase.

El a mai accentuat că, prin efortul a sute de mii de oameni, Aeroportul a fost recuperat din mâinile oligarhului Ilan Shor, însă actuala guvernarea ar face totul ca nu moldovenii să beneficieze de el, ci ca un grup de interese apropiat actualei puteri.

„După cum se vede, Aeroportul a trecut din mâinile unui hoț, în ale altor hoți, care mai reprezintă și statul moldovean. Moldovenii au de suferit în continuare de pe urma proastei administrări a singurului aeroport al țării. În loc ca Aeroportul să fie bine manageriat, să producă bani cu ajutorul cărora să se dezvolte, să se construiască un nou terminal, să devină un important hub regional, observăm că politicienii PAS sunt preocupați de găsirea soluțiilor pentru ascunderea infracțiunilor pe care le comit și crearea unor aparențe legale”, a adăugat politicianul.

Potrivit lui Năstase, actuala putere nu este capabilă să asigure condiții normale de funcționare a aerogării, dar și securitatea pasagerilor, făcând trimitere la cazul din vara trecută, când doi oameni au fost împușcați.

„Fac apel repetat la Doamna Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, la dl. Munteanu, Procurorul General, să inițieze imediat o investigație penală. Este un moment în care Procuratura ar putea demonstra că începe cu adevărat lupta și cu corupții din actuala guvernare, că nu se află sub cenzura PAS, așa cum se întâmplă la Teatrul Luceafărul. Acesta este un moment în care Procuratura Anticoruptie are ocazia să arate că este cu adevărat independentă și gata să lupte cu corupția din actualul regim de guvernare, o zonă care nu a fost absolut deloc atinsă până acum, cu toții știm și de ce”, a conchis Andrei Năstase.

Total
0
Shares
Total
0
Share