(doc) Andrei Năstase acuzat de lipsă de transparență! Refuză să răspundă la unele întrebări oferite de jurnaliști

andrei nastase, transparenta presa, deschidere pentru ptresa, guvernul sandu, omor botanica, dodon si plahotniuc negocieri

Portalul de știri deschide.md, acuză Ministerul Afacerilor Interne, condus de Andrei Năstase de lipsă de transparență, chiar dacă anterior, Maia Sandu declara că acest Guvern nu are ce ascunde, dar se pare că nu toți miniștrii sunt de acord cu aceste afirmații și nici nu au ținut cont de cele spuse de ea atunci.

Cel puțin lipsa de transparență, reiese dintr-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne, care s-a lăsat așteptat 15 zile, la o solicitare a portalului Deschide.MD, prin care am încercat să obținem răspunsuri la mai multe întrebări de interes public. Însă, în locul răspunsurilor la întrebările adresate, MAI, prin intermediul Lilianei Pușcașu, s-a spălat pe mâini.

Chiar dacă prim-ministrul Maia Sandu a solicitat membrilor cabinetului de miniștri să aibă deschidere pentru presă, viceprim-ministrul Andrei Năstase, are o altă viziune. Acesta, fuge de întrebări incomode, chiar și dacă acestea țin în speță de activitatea instituției guvernamentale pe care o conduce, și sunt adresate prin intermediul solicitărilor în scris așa cum prevedea Legea nr.982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, dar și Constituția R.Molodova.

Ceo de la deschide.md scriu că în briefingurile organizate de Năstase, la unele întrebări acesta refuză să răspundă. În schimb, oferă interviuri la unele instituții de presă afiliate guvernării, în care, singur recunoaște că duce o lipsă de modestie și că se laudă despre cum a adus libertatea în țară, dar și despre cum, de când el este la MAI, societatea răsuflă mai ușor.

Din cauza că atât Andrei Năstase, cât și consiliera sa, Viorica Tocari, nu răspund la telefon pentru a oferi răspunsuri la întrebări ce țin de activitatea MAI, reporterii de la deschide.md au expediat, în data de 6 august, o solicitare în scris la Serviciul de presă al MAI prin care au solicitat răspunsuri la mai multe întrebări de interes public, cum ar fi omorul femeii din sectorul Botanica, jaful de la MAIB, sanatoriile Moldova și Zolotaia Niva, dar și înregistrările video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc.

Întrebările pentru MAI:

I: Crima de la Botanica

1)   În cadrul briefingului din 4 iulie, de la IGP, ați declarat că a fost descoperită crima și că suspectul a fost identificat și urmează a fi prins cât de curând și deferit justiției. A trecut mai bine de o lună de atunci, este sau încă nu reținut suspectul?

2)   Atunci, duminică 4 iulie, ați știut că suspectul este în orașul Köln, Germania?

3)   A existat o înțelegere dintre organele de forță din Germania și R.Moldova pentru reținerea lui Victor Apostoliuc și de ce nu a fost reținut?

4)   Personal v-ați implicat în anchetă așa cum a declarat șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan?

II: Jaful de la MAIB

1)   La mai bine de o lună de când a fost comis jaful de la MAIB, există sau nu suspecți?

2)   A fost stabilit prejudiciul exact?

III: SanatoriileMoldova și Zolotaia Niva din Ucraina

1)   În cadrul ședinței de Guvern din 18 iulie, prim-ministrul Maia Sandu, a declarat că un grup „criminal” organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul Zolotaia Niva din orașul Sergheevca, care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova (CNSM). Tot atunci, Dvs ați îndemnat instituția „să se adreseze cu toate documentele, toate probele la MAI”. Vrem să cunoaștem dacă v-au fost prezentate probele vizavi de privatizarea acestor sanatoria și ce decizii s-a luat în acest caz.

IV: Înregistrările video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc

1)   În cadrul unei emisiuni ați declarat cu privire la acest subiect că v-ați sesizat cu privire la acele îngregistrări și că ați  trimis imaginile către unii colegi de-ai Dvs, din România, pentru a fi expertizate si stabilita veridicitatea lor. Aveți rezultatul expertizei?

2)   Care este rezultatul expertizei?

După 15 (!) zile, a venit și răspunsul următor: Ministerul Afacerilor Interne vă informează că a examinat solicitarea venită în adresa instituției de la portalul de știri DESCHIDE.MD și comunică următoarele: În conformitate cu Legea nr.982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, art.7, aliniatul (2) lit. d) informațiile cu privire la desfășurarea urmării penale constituie informație cu accesibilitate limitată, iar divulgarea acestor informații ar putea prejudicia urmărirea penală.

Deschide.md a amintit că Andrei Năstase, prin nesăbuința sa de a ieși în evidență cu realizări în fruntea MAI, a reușit să compromită reținerea suspectului care ar fi comis asasinatul de răsunet a femeii din sectorul Botanica al Capitalei.

Potrvit surselor briefingul susținut de ministru Năstase duminică, 14 iulie, a cauzat eșecul reținerii suspectului Victor A. de către poliția germană. Briefingul a fost sursa de informație nu doar pentru opinia publică, dar și pentru presupusul asasin, Victor A., care la acel moment se afla deja în Germania (Köln). Suspectul a fugit din apartamentul din Köln, unde se ascundea, iar polițiștii germani care au descins în apartament, la două ore după briefingul lui Năstase, au găsit doar geanta cu lucrurile acestuia.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share