DOC // Cadouri pentru Maia Sandu: aur, argint, cristal, suvenire și altele

Lista cadourilor protocolare primite de președinta Maia Sandu în perioada trimestrului III al anului 2021 a fost făcută publică pe site-ul Președințeiei, scrie cotidianul.md

Potrivit documentului, cel mai scump cadou are valoarea de piață de 11.300 de lei și a fost primit din partea lui Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene. Este vorba despre un articol din sticlă suflată „Uovo a canne – Il Tricolore”, Venini-Murano, Veneția, handmade.

Printre cadourile protocolare primite de președinta Maia Sandu se numără și o brățară din argint, un set de 6 pahare din cristal, un milieu brodat manual în stil național ucrainean, suvenire, farfurie decorativă, suport pentru lumânări.

Cele mai multe cadouri, Maia Sandu le-a primit de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vedeți mai jos lista integrală a cadourile, perioada iulie – septembrie 2021.

LCP_2021_3 by Davîdov Daniela

În cadrul primei vizite la Kiev, din aprilie curent, președintele Maia Sandu a primit și un colier de aur din partea lui Volodymyr Zelenskyy.

Astfel, Președinția anunța că Angela Brașoveanu Erizanu, consilierul prezidențial pentru cultură, a transmis astăzi Muzeului Național de Istorie a Moldovei copia pectoralului de la Tovsta Mohila, obiect de valoare istorică din tezaurul ucrainean. Copia pectoralului fusese oferită în dar Președintei Maia Sandu de către omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, în timpul vizitei sale la Kyiv din luna ianuarie a.c.

Obiectul transmis în gestiunea muzeului este o copie fidelă și detaliată a pectoralului de aur din seria „Aurul Sciților” – tezaur datat cu sec. 4 î.Hr., descoperit în anul 1971 în localitatea Tovsta Mohila din preajma orașului Dnipro, actualmente element important al tezaurului național al Ucrainei.

Pectoralul – un colier de aur cu masa de 1,14 kg și diametrul de peste 30 cm – este compus din trei niveluri ce conțin scene din viața cotidiană a vremii, elemente florale și animale de pradă și creaturi fantastice. În prezent, bijuteria este păstrată în Muzeul de Bijuterii Istorice din Kyiv.

„Cadourile protocolare cu valoare culturală sau științifică trebuie valorificate în interes public, fiind puse la dispoziția cercetătorilor și publicului larg”, a menționat Angela Brașoveanu Erizanu în cadrul ceremoniei de transmitere a copiei pectoralului către Muzeul de Istorie.

Dr. conf. Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a mulțumit echipei prezidențiale pentru gest și a dat asigurări că bijuteria transmisă va avea un loc de cinste în colecția instituției muzeistice. Copia pectoralului din tezaurul sciților de la Tovsta Mohila va face obiectul cercetării specialiștilor de la muzeu, dar va putea fi apreciată și de publicul larg, în cadrul expoziției de obiecte decorative și bijuterii din metale prețioase.

Vizitatorii Muzeului de Istorie vor putea admira copia pectoralului de la Tovsta Mohila în expoziția permanentă a muzeului după sărbătorile de Paști.

Total
0
Shares
Total
0
Share