DOC // CNA a pornit o procedură contravențională privind aprobarea bugetului provizoriu al municipiului Chișinău

CNA a pornit o procedură contravențională pe factorii de decizie din cadrul Primăriei Chișinău cu privire la emiterea dispoziției prin care a fost aprobat bugetul municipal Chișinău provizoriu pentru anul 2024.

Procedura contravențională a fost pornită după ce fracțiunea PAS a depus un denunț la Procuratura Generală și CNA a solicitat să fie investigat modul de elaborare a bugetului provizoriu al municipiului Chișinău, pentru că au fost identificate mai multe încălcări a legislației privind finanțele publice precum: introducerea de linii de buget pentru programe noi, au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale ce trezesc semne de întrebare.

”Am solicitat atragerea la răspundere a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei Chișinău, care au depășit în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, cauzând daune de proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege a locuitorilor din municipiul Chișinău:

  • au adoptat ilegal bugetului provizoriu al mun. Chișinău pentru anul 2024.
  • au suspendat în mod ilegal activitățile claselor și grupelor cu program prelungit pentru semestrul II al anului de studii 2023/2024.
  • au redus total sau parțial salariile asistenților personali din mun. Chișinău.
  • au oprit achitarea plăților pentru căldură persoanelor cu venituri scăzute din mun. Chișinău.

De 2 luni Primăria Chișinău operează în baza unui buget provizoriu, pe care Ion Ceban nu îl execută conform legislației. În acest buget sunt prevăzute 18 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit, 176 milioane de lei pentru asistenții personali și programul de asistență personală pentru copii, 150 milioane de lei pentru compensațiile la căldură – bani destinați pentru circa 20 mii de pensionari și familii nevoiașe. Cu toate acestea, primarul Ion Ceban nu folosește banii publici conform destinației și a anulat programele pentru cele mai vulnerabile pături sociale din Chișinău.

Vedem cum Ion Ceban în loc să rezolve aceste probleme ale oamenilor, el continuă să caute vinovați, încalcă legislația și bunul simț. Bani în bugetul municipal sunt, și ei trebuie utilizați pentru oameni”, a declarat Ivanov Dumitru, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share