Actual

DOC // Compozitorul Eugen Doga îi solicită președintei Maia Sandu să sară în apărarea drepturilor de autor: ”Vă rugăm să treziți din amorțeală organele de drept”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Renumitul compozitor, Eugen Doga, membru al asociației MORA solicită justiție corectă și stoparea corupției în legătură cu activitatea asociației Copyright, privind respectarea și apărarea drepturilor de autor. Despre aceasta a anunțat, Eugen Doga într-o scrisoare deschisă către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În scrisoarea adresată din numele asociației MORA, Eugen Doga declamă faptul că pe parcursul mai multor ani, sub proasta gestiune a Copyright, drepturile de autor sunt drastic încălcate în țara noastră.

Mai mult de atât, compozitorul atenționează și despre fenomenul corupției înrădăcinat în cadrul acestor agenții, care împiedică remunerarea legală a autorilor pentru creațiile lor, resursele financiare, pierzându-se în cadrul instituțiilor menționate mai sus.

În acest context, Eugen Doga, din numele MORA cere șefei de stat să atragă o atenție sporită asupra acestui fenomen clandestin și să sară în ajutorul autorilor din Republica Moldova.

Cu tot respectul și înalta apreciere a nobilei Dumneavoastră activități sperăm că ne veți ajuta în problema drepturilor de autori care s-a creat în ultimii 8-9 ani la noi în Republică de când a apărut o așa numită asociație AN ”Copyright”.

Această nouă organizație a acaparat drepturile de activitate a asociației ASDAC la care ani la rând mii de autori erau remunerați din creația acestora în mod normal. De atunci autorii creațiilor nu mai primesc nici un ban. Această cu câțiva funcționari s-a pus roboți la telefoane și nu se mai poate contacta cu ea, iar ”muncitorii” stau liniștiți și Împărțesc între ei banii oamenilor de creație.

La Agenția de Stat AGEPI pentru Drepturi de autori la fel se răzbate greu prin crearea posturilor telefonice preventive. Noi, autorii, nu am fost informați nici într-un fel de această ”reformă” hoțească și nici nu știm de unde vine această frumoasă”inițiativă. La AGEPI tot e În ordine!? Pentru unii oameni de creatie remunerarea este unica sursă materială de existență.

Mai cu seamă în zilele de acum. Sună cam jignitor pentru noi cuvintele rostite mereu la televizor ”lupta cu corupția”, care seamănă mai mult a ”ping-pont”. Uitațivă la furturile spirituale, nu numai la cele materiale, strigăm noi disperați!

Spiritele nu le pui în sac, de aceia ele se fură fără probleme.

În asemenea situație, pentru colectarea veniturilor din creațiile artiștilor, un grup de inițiativă a creat o nouă asociație MORA membru a cărei sunt și din numele căreia mă adresez. Dar acești de la COPIRIGHT pun diferite piedici și diferite defăimări prin masmedia care sunt menite pentru a se menține la putere și a împărți milioanele între ei.

Chiar nu mai este lege în Stat, chiar nu le e jenă celor de la AGEPI? Când primesc salariile în timp ce răsună o muzică pe toate meridianele globului pământesc și banii veniți corect se pomenesc nu la creator, dar în buzunarele hoților, în timp când autorul acestei creații stă mâhnit în fața pianului și cu greu mișcă degetele pe clape acestui instrument. Care creație? Care respect? Care dreptate?

Mult stimată Doamnă Președinte Maia Sandu, vă rugăm din suflet să treziti din amorțeală organele de drept, și pe cei de la ”Anticopupție”, ca AGEPI să-și îndeplinească funcțiile corect, ca oamenii de creație să poată crea liniștit, fiind remunerați și nu prădați. Am fi recunuscători dacă banii furați de Copyright ne-ar fi restituiți, îar hoților să li se amintească de lege în Statul nostru de drept.

Eugen Doga
20.04.2022”, se arată în scrisoarea marelui compozitor.

loading...

Comments are closed.