Economic

DOC // Cumpărați lumânări, pentru că s-ar putea stinge lumina în toată țara

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldova ar putea să se confrunte de săptămâna viitoare cu un deficit de energie electrică. O notificare în acest sens a fost emisă de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, iar documentul a fost publicat de către fostul deputat PPDA, Alexandr Slusari, scrie primul.md

Potrivit actului, pentru că la data de 29 septembrie Republica Moldova nu a prelungit un contract de livrare a gazelor cu Gazprom, Moldovagaz a fost nevoită să micșoreze volumul de combustibil transmis către Centrala de la Cuciurgan. Drept urmare, în cazul în care situația nu se rezolvă până în data de 10 octombrie, va fi redusă și cantitatea de energie electrică pe care Centrala o dă consumatorilor din Republica Moldova.

Precizăm că grație faptului că acordul cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, Gazprom nu a avut un temei legal pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021. Astfel, începând cu luna octombrie a anului curent, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom.

loading...

Comments are closed.