DOC // Curtea de Apel Chișinău a respins recursul CC și ”Vinăria Purcari” SRL în dosarul împotriva companiei ”Timbrus Purcari Estate” SRL

La 7 iunie 2021, Curtea de Apel a Republicii Moldova a menținut decizia primei instanțe cu privire la ilegalitatea deciziei Consiliului Concurenței și lipsa de temei a cererilor IM «Vinăria Purcari» SRL împotriva companiei «Timbrus Purcari Estate» SRL.

În opinia companiei învingătoare, ”hotărârea în cauză este o nouă dovadă a faptului că decizia Consiliului Concurenței din data de 03.12.2020, cu referire la activitatea companiei «Timbrus Purcari Estate» SRL, nu are nici o legătură cu statul de drept, încalcă principiile de libertate a comerțului şi activității de întreprinzător, prevăzute în articolul 126 din Constituția Republicii Moldova, prin urmare este absolut firesc că instanța de fond a suspendat, iar Curtea de Apel Chișinău a respins cererile IM «Vinăria Purcari» SRL și concluziile Consiliului Concurenței, aceste hotărâri fiind un pas important întru asigurarea unei concurențe echitabile de piață și dezvoltarea calitativă a economiei Moldovei.

În fapt, considerăm că IM «Vinăria Purcari» SRL, prin intermediul Consiliul Concurenței, a încercat să restricționeze drepturile «Timbrus Purcari Estate» SRL de a utiliza toponimul Purcari pe produsele sale.

Сompania «Timbrus Purcari Estate» SRL, apreciază acțiunile IM «Vinăria Purcari» SRL și decizia părtinitoare a Consiliului Concurenței ca fiind, nimic altceva, decât o încercare de monopolizare a denumirii geografice Purcari și de eliminare a concurentului său.

Analizând acțiunile Consiliului Concurenței și IM «Vinăria Purcari» SRL, presupunem că toate evenimentele întâmplate au caracter concertat și coordonat.

În acest sens, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul, că o instituție de stat importantă, mai exact Consiliul Concurenței, conceput să lupte împotriva monopolurilor, de fapt contribuie, prin abuz, la crearea unui astfel de monopol, interzicând companiei «Timbrus Purcari Estate» SRL, care activează strict în cadrul legal și care are toate drepturile legale și permisiunile de rigoare, din partea organelor de stat, pentru utilizarea denumirii geografice Purcari în activitățile sale.

Investigația, care a durat mai mult de un an, a fost una pur formală și s-a limitat la o «anchetă» superficială a unor evenimente și întrebări nesemnificative. În afară de cele punctate, Consiliul Concurenței nici măcar nu a încercat să intre în esența problemei, nu a atras nici un specialist sau expert, din domeniul vinificației și al proprietății intelectuale, Mai mult, Consiliul Concurenței, a ignorat toate argumentele confirmate cu documente, precum și dovezile și cercetările prezentate de «Timbrus Purcari Estate» SRL. De cealaltă parte, această instituție de stat, s-a făcut a nu observa un set întreg de încălcări ale IM «Vinăria Purcari» SRL.

Prin decizia sa, Consiliul Concurenței a încercat să impună sancțiuni nejustificate, ca urmare a aplicării cărora, activitatea «Timbrus Purcari Estate» SRL putea fi paralizată. Acțiunile lipsite de scrupule a unui grup de funcționari din Consiliul Concurenței, care și-au folosit atribuțiile și instituțiile statului, a condus la adoptarea nu numai a unor concluzii neobiective, incompetente, părtinitoare, ci chiar dăunătoare și periculoase, care puteau duce la condiții inegale pentru antreprenori, rezultând în regresia industriei vinicole și reducerea potențialului investițional.

Orice ar sta în spatele unei asemenea decizii: fie incompetență, fie o acțiune părtinitoare, este cert că Consiliul Concurenței nu își îndeplinește funcțiile în mod corespunzător și, prin urmare, nu merită încrederea societății.

În contextul evenimentelor descrise, compania «Timbrus Purcari Estate» SRL își rezervă dreptul de a depune o sesizare în adresa Parlamentului Republicii Moldova și Guvernului Republicii Moldova cu privire la aplicarea măsurilor necesare pentru a readuce activitatea Consiliul Concurenței în limitele cadrului legal. De asemenea, ne rezervăm dreptul să sesizăm CNA și Procuratura Generală cu referire la acest caz.

„V(en)in de Purcari” sau de ce este acuzată ÎM “Vinăria Purcari” SRL că vrea monopol regional și să-și omoare concurenții

Referinţă:

«Timbrus Purcari Estate» SRL – și-a început activitatea în domeniul vinificației în anul 2008 de la «ciclul zero», consolidând peste 150 de hectare de teren în comuna Purcari pentru plantarea podgoriilor proprii și lansând în anul 2016 vinurile sale în piață.

Vinurile premium, sub marca comercială «Timbrus Purcari Valley» sunt create de un renumit enolog spaniol, 100% din struguri proprii, care se cultivă în microzona Purcari, iar astăzi sunt vândute în 17 țări ale lumii, pe diferite continente, fiind apreciate cu peste 60 de premii de calitate, la diverse concursuri internaționale.

De două ori, în 2018 și 2020, vinurile Timbrus au fost recunoscute ca fiind cele mai bune vinuri din IGP Ștefan Vodă, iar în 2019 marca a fost recunoscută ca fiind cea mai bună marcă comercială a anului în nominalizarea «Liderul Anului», compania primind premiul «Mercurul de Aur» decernat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova”, transmite «Timbrus Purcari Estate» SRL prin intermediul unui comunicat de presă.

Decizia Curții de Apel Chișinău poate fi descărcată direct de pe pagina web a instanței de judecată, aici.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share