Politic

(Doc) Curtea Supremă de Justiție a publicat ultima decizie în dosarul Filat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a publicat pe 15 ianuarie, decizia integrală în dosarul fostului premier Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie pentru corupție, scrie deschide.md. Documentul conține informații depersonalizate doar la început, iar de la pagina a 5-a până la final, toate numele, companiile și aproape toate cifrele sunt publice.

Decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier este scrisă pe 132 de pagini. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a fost format din cinci judecători: Nicolae Gordilă – președinte, Ion Guzun, Elena Covalenco, Liliana Catan și Iurie Diaconu.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins, pe 12 decembrie, ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocații fostului premier. Cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat a fost depusă de Casa de avocatură „Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărîri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.


Pe 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Pe data de 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție, de asemenea, a respins recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Avocații cereau achitarea fostului premier, iar procurorii – majorarea numărului anilor de detenție pînă la 19.

Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. El urma să fie transferat în închisoarea din Lipcani, amplasată în nordul țării.

loading...

Comments are closed.