DOC de ULTIMĂ ORĂ // PAS propune anularea concursului de selectare a noului director al CNA

Prin proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție, PAS propune modificarea procedurii de numire a noului șef al CNA, cu anularea concursului de selectare.

„(1) Centrul este condus de un director. Directorul Centrului (denumit în continuare director) este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat”, este noua propunere a PAS.

Totodată, se propune și abrogarea articolului 3 din legea respectivă, care stabilește următoarele: ”Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic”.

”Necesitatea adoptării prezentului proiect de lege rezidă din percepția societății că concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere a unor autorități de către Parlament sau de Guvern nu în toate cazurile se soldează cu activitatea eficientă a acestor autorități în realizarea interesului public. Experiența organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că în multe cazuri în cadrul acestor concursuri nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați, fiind prezent un interes politic de a promova „candidații preferați” și a descalifica „candidații incomozi”. În alte cazuri câștigătorii desemnați nu erau numiți în funcțiile de conducere respective, în aceste funcții fiind numite alte persoane”, motivează autorii propunerea lor de anulare a concursului de selectare a noului șef anticorupție.

Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului, PAS va înainta un amendament ascuns și pentru modificare a lit.f) din alin.(4) al art.8 din legea menționată, care stabilește următoarele: ”Candidatul la funcţia de director trebuie să întrunească următoarele cerinţe: nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nu este şi nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid politic”.

Modificările propuse de PAS par a fi pregătirea terenului pentru numirea noului director al CNA pe criterii absolut politice, iar Olesea Stamate este prima candidatura pusă în discuție și agreată de PAS și Președinție. Un alt posibil candidat ar putea fi Eugeniu Rurac, procurorul care a renunțat la acuzațiile împotriva fostului judecător Domnica Manole.

”În rezultatul alegerilor din 11 iulie 2021 societatea civilă, mass-media, dar și în societate tot mai frecvent se discută despre necesitatea ca conducătorii autorităților care sunt sub control parlamentar să fie numiți direct de Parlament, deoarece aceasta ar responsabiliza conducătorii acestor autorități în fața Parlamentului și, pe de altă parte, ar asigura angajarea și susținerea politică a Parlamentului în realizarea reformelor la nivelul acestor autorități”, menționează autorii proiectului, confirmând pe această cale că se vrea o numire pe criterii absolut politice, contrar demersurilor, promisiunilor și acțiunilor electorale ale PAS, care a promis cetățenilor numiri în baza concursurilor transparente.

”Astfel se asigură susținerea politică din partea deputaților din Parlament a candidatului și se încearcă excluderea unor subiectivisme în aprecierea candidaților în cadrul concursurilor organizate pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități. Aceste subiectivisme în aprecierea candidaților pe platforma Comisiilor au fost criticate pe larg în mass-media, astfel, concursul nu își obține efectele scontate”, mai susțin autorii proiectului de lege.

”Modificarea modalității de desemnare și numire a directorului Centrului Național Anticorupție va contribui la responsabilizarea corpului de deputați în desemnarea unui sau mai mulți candidați la funcția de director, în cazul vacanței funcției. De asemenea, va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției”, mai scriu autorii, fiind un semnal clar, că noua conducere a CNA va fi desemnată chiar după intrarea în vigoare a modificărilor propuse.

Este de menționat că acest proiect de lege nu a fost avizat de Guvern, nu este expertizat de CNA, PG și nici nu are avizul Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, PAS vrea să-l voteze chiar în această lună și să-l pună în aplicare până la începutul lunii septembrie, susțin sursele din partidul respectiv.

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național An… by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share